Španija



Ko pomislite na Španijo, se pred očmi pokažejo neskončne peščene plaže. Venar je Španija še veliko več. Tu je divjina Atlantske obale, ki se počasi dviga v romantično in prostrano planoto Meseta. Tu so čarobna mesteca in vasi Andalzijje, palače, gradovi, samostani. Španija je prežeta s temperamentno kulturo, ki so jo dodobra oblikovali tudi Arabci. Vse to se pozna v nočnem življenju, arhitekturi in kulinariki. Viva Espana!
 
O naravi in površju Španije
Španija meji samo na Portugalsko in Francijo, k njej pa se stiska še mala Andora. K Španiji spada tudi otočje Baleari in Kanarski otoki.
Površje je raznoliko, saj govorimo o veliki evropski deželi. Predvsem je gorata, centralno območje pa zavzema visoka planota Meseta. Najvišja gora je Teide (3718 metrov) na otoku Tenerife, Pireneji pa se dvignejo tudi do 3400 metrov.
 
O vremenu Španije
Španija ima zelo raznoliko podnebje, na katerega vplivajo gore in Atlantski ocean. Notranjost je visoka, hladna, z mrzlimi zimami in suhimi poletji. Ob obali je sredozemsko podnebje, zato je toplo preko celega leta. Kopate se lahko od maja naprej, morje pa ni nikdar tako toplo kot pri nas. Najlepše je Španijo obiskati spomladi in jeseni.
 
Španija, o ljudeh
Španci so znani kot veseli, gostoljubni ljudje, ki se radi zabavajo. Čas jim ne pomeni dosti. So zelo verni in se držijo tradicije.
 
Hrana v Španiji
Španci so gurmani, španska kuhinja pa je svetovno znana. Veliko pojedo mesa, olivnega olja, oliv. Uporabljajo veliko sveže zelenjave. Najbolj znana jed je verjetno paella, ki izhaja iz Valencije. 
Tapas so majhne porcije različnih jedi, ki jih ponujajo ob pijači po barih ali kot predjed v restavracijah. Zelo priljubljena tapa je krompirjeva omleta ali tortilla de patatas. Gazpacho je tradicionalna paradižnikova juha, ki jo postrežejo hladno. Gotovo ste že slišali za jamon Iberico, domač pršut, ki ga sušijo počasi na zraku.
Če ste bolj za sladko, si boste po prekrokani noči privoščili kavo in churos, podobno kot naše miške, ki jih pomakajo v stopljeno čokolado. In pijača? Sangria seveda.
 

Španija, ali ste vedeli? Zanimiva dejstva o Španiji:

Španci imajo svojo kraljevo družino, ki pa praktično nima političnega vpliva.

Paelle nimajo za narodno jed, ampak za jed iz Valencije, čeprav jo radi strežejo po vsej deželi.

V Španiji je kar nekaj starih stvari, med njimi je 300 let stara restavracija Restaurante Botin, ki naj bi bila najstarejša na svetu. Nahaja se v Madridu. Obratuje od leta 1725. Francisco de Goya je tu delal kot pomivalec posode, večkrat jo je obiskal Ernest Hemingway.

Španci jedo kosilo okoli 14. ure, večerjo pa šele okoli devetih zvečer. Popoldne imajo siesto ali počitek, ponavadi med drugo in peto uro, ko zaprejo večino trgovin.

Nudizem je legalen.

Španija je bila pod Arabci kar 800 let, kar se pozna na jedeh, zgradbah, običajih.

Mercat Central je največja tržnica s svežo hrano na svetu, nahaja se v Valenciji.

Španci imajo po dva priimka. Prvi se prenese po očetu, drugi po materi. Ko se ženska poroči, postane njen prvi priimek možev, drugi pa je očetov.