Mehika

 
Mehika je navdušujoča dežela tako za počitnice, kot za potovanja, še najboljša pa je kombinacija obeh. Preliva se od sanjskih plaž, do ostankov Majev, zanimivih mest in džungle. Ne pozabite tudi na zabavne in prijazne ljudi ter odlično hrano - čakajo vas popolne počitnice ali potovanje.


Najboljši čas za obisk:
Poletje, od junija do oktobra, je veliko dežja in vlage. Največ dežuje v notranjosti, ponavadi gre za nalive. Od septembra do sredine oktobra je sezona hurikanov, zato takrad Karibska obala odpade. Pozimi, od decembra do aprila, je najvišja turistična sezona, saj je suho in vroče.

Etiketa:
Posebne etikete ni, ljudje so izredno odprti in gostoljubni. Ko nekoga spoznate, rečete Mucho gusto. Če vas povabijo k sebi domov, je to velik kompliment, s seboj prinesite drobno pozornost in zamudite vsaj pol ure.
 
Hrana, pijača in nočno življenje:
Mehiška kuhinja je izredno raznolika in barvita. Odlično hrano prodajajo v taquerias (strežejo tacos, ali manjše prigrizke), comedores (kantina s preprosto hrano), mercados (tržnice), fondas (majhne, družinske restavracije) in restaurantes.
 
Posebno mesto v kuhinji ima čokolada, ki je bila v času Aztekov hrana bogov, kakavova zrna so uporabljali celo kot menjalno sredstvo namesto denarja.
 
Specialitete se spreminjajo po regijah, v vsakem primeru pa boste deležni koruze, čilija in fižola. Taco pripravijo s katerim koli mesom, ribo ali zelenjavo, ki jo zavijejo v tortiljo. Začinijo z omakami. Quesadilla je polnjena tortilja, prekrita s sirom. Enchiladas so manjše, polnjene tortilje, začinjene s čilijem. Pri tostadas tortilje zapečejo in ohladijo, tako da hrustajo, potem pa dodajo meso, zelenjavo in omake.
 
Pri pijači je kraljica zagotovo tekila, ki jo delajo iz srčik agave.
 
Hrana in zabava gresta v Mehiki z roko v roki. Pred odhodom na potovanje preverite, kateri festivali se bodo odvijali v vaši bližini in kakšnega tudi obiščite.
 
Kaj morate videti v Mehiki:

Oaxaca
Dolina na jugozahodu Mehike je bila naseljena od nekdaj. Danes je to mesto pisanih zgradb, odličnih restavracij, ulične umetnosti, kolonialnih biserov, tlakovanih ulic in parkov.

Ciudad de Mexico
Kaotično, vendar zanimivo velemesto je 2000 metrov nad morjem. Muzeji, tržnice, neštete historične zgradbe. Teotihuacan, Mesto bogov, je samo 45 minut vožnje stran.

Plaže ob Pacifiku
Puerto Vallarta, Los Cabos, Sayulita -  čudovite peščene plaže z dobrimi hoteli in bogato ponudbo.

Ostanki Majev
Mehika jih je polna, najlepše pa so Chichen Itza, Tulum, Palenque in Calakmul
 
Obiščite vulkan
Mehika ima preko trideset aktivnih vulkanov. Eden najboljših za ogled je 2800 metrov visok Paricutin, ki se je dvignil v zadnjih osemdesetih letih.
 
Obiščite tržnico
Vsak kraj, kaj šele mesto, ima tržnico, vse pa so nevarne za vašo denarnico. Pravijo, da sta dve najboljši Mercado Ciudadela v Mexico City in Mercado Benito Juarez v Oaxaci.
 
Koralni grebeni, raj za potapljače
Mehiko obdajajo ene najboljših voda za potapljanje. Great Maya Barrier Reef je drugi največji koralni greben na svetu. Mehiški zaliv je poln življenja, tu so želve, kiti, morski psi in delfini.
 
Vodne luknje Yucatana
Cenotes so naravni tolmuni sveže vode, ki so jih uporabljali že Maji in na polotoku Yucatan jih je veliko. V nekaterih se lahko celo potapljate.
 
 
Ali ste vedeli:
Stranišča, označena s črko M so za ženske. Ženske se po špansko namreč reče mujeres.

Mehiška hrana v originalu niti ni pekoča, vendar kisla zaradi limet, ki jih veliko uporabljajo.
 
Mehiška španščina je vsaj glede številnih besed precej drugačna od kastiljščine. Nekatere besede imajo popolnoma drug pomen. Torta ni torta, ampak sendvič :)
 
Mehika ima kar 34 krajev ali znamenitosti, ki so zavarovane kot UNESCOva kulturna dediščina.
 
V Mehiki ne smete metati toaletnega papirja v školjko, ampak v koš.

V Ciudad de Mexico so nekateri avtobusi rezervirani samo za ženske, prav tako jim je namenjen kakšen vagon podzemne železnice.

Otroci v Mehiki ne dobijo daril na božični dan. Dobijo jih malo pozneje, 6. januarja, ko praznujejo Dan treh kraljev.
 
V Mehiki se nahaja najstarejša univerza Severne Amerike. Narodna Univerza je bila ustanovljena leta 1551, kar 85 let pred Harwardom.

Ciudad de Mexico, najvišje in najstarejše mesto Severne Amerike, je zraslo na ruševinah velikega Azteškega mesta Tenochtitlan na podzemnem jezeru. Zaradi črpanja podzemne vode se mesto pogreza za 15 do 20 cm na leto.

Mehiko seka Ognjeni obroč Pacifika, kjer se zgodi kar 90% potresov in 81% vulkanskih izbruhov na svetu. Nič čudnega, da samo tu najdemo posebno vrsto zajca, ki živi samo ob vulkanih.

V Mehiki imajo poseben predpis, ki prepoveduje britje med vožnjo avtomobila. Očitno je bilo primerov veliko.

V Mehiki gojijo kar 59 vrst koruze.