Kuba


 

Kuba je največji otok Karibskega otočja, znana predvsem kot trdnjava socializma in po svojemu voditelju Fidelu Castru. Zaradi svoje bogate kulture, kubanske glasbe, tobačnih poljih in kubanskih cigar, predvsem pa dolgih peščenih plaž in kristalno čistega morja je že od nekdaj priljubljeno letovišče evropskih turistov. Kuba je vsekakor zelo raznolik počitniški cilj, priljubljen tako pri avanturistih, kot pri počitka željnih gostov.
 
Površje
Kuba je največji otok Zahodnih Antilov, dolga je kar 1200 km, široka pa do 200 km. Obala je zelo razčlenjena, obdajajo jo številni manjši otočki. Večina Kube je gričevnate s širokimi, rodovitnimi dolinami, ki so odlične za gojenje sladkornega trsa in tobaka. Severna obala je nizka in na delih skalnata, južna pa je bolj močvirnata. 
 
Podnebje, klima
Kuba ima tropsko klimo, skozi vse leto je sezona za kopanje in plavanje. Poleti je na Kubi cca. 30 stopinj, pozimi cca. 24-28 stopinj. Deževno obdobje od maja do oktobra. Kratki nalivi so sicer možni skozi vse leto, vendar jih sončni žarki hitro preženejo. Od avgusta do novembra je na Kubi možnost hurikanov.
 
Hrana in pijača
Hrana v hotelih je prilagojena evropskim standardom. Turisti se lahko prehranjujejo tudi na ulici, takšno prehranjevanje je zelo poceni. Tipična kubanska hrana je polna morskih jedi, še posebej poceni so na voljo jastogi. Zelo popularna hrana med domačini je tudi kombinacija riža in fižola.
Voda iz pipe na Kubi ni pitna. V trgovinah se dobi ustekleničena voda brez težav.
Nekaj tipičnih jedi: ropa vieja (meso z rižem in zelenjavo), comida criolla (pečeno meso, riž, fižol), ajiaco (enolončnica), lechon (svinjska pečenka), veliko je tudi morskih specialitet.

Ljudje na Kubi
Je izredno naseljena, tu živi kar 11 milijonov ljudi. Veljajo za nasmejane in gostoljubne. So izredno zgovorni in družabni, tujce radi sprejmejo. Večinoma slabo govorijo angleško, zato je dobro če znate vsaj nekaj španščine.
 
Etiketa
Predno domačine fotografirate, jih vprašajte za dovoljenje. Izogibajte se političnim temam. Napitnine so vedno bolj v navadi, včasih so že vštete v ceno, večinoma pa jih pričakujejo posebej.
 
Oblačila
Priporočajo se lahka poletna oblačila, najbolje iz naravnih materialov, za klimatizirane prostore pulover ali jopič, za krožna potovanja trpežna oblačila (za hladne večere topel pulover) in udobne čevlje, pokrivalo ter zaščito pred dežjem. V hotelih višje kategorije je ob večerih primerna elegantna obleka.
 
Nočno življenje
Kubanci so plesni narod. V Varaderu je na voljo veliko diskotek in nočnih klubov, ravno tako to velja za Havano. Ples in glasba spremljajo Kubance skozi ves dan.

Internet
Wifi je omejen. Na voljo je v hotelih in na določenih javnih mestih. V hotelu lahko kupite internetno kartico za 30 ali 60 minut. Lahko jih kupite tudi na letalušču, kjer so cenejše.

Jezik
Uradni jezik je španščina. Vsi ljudje ne govorijo angleško, zato vam bodo osnovne španske besede prišle zelo prav.
 
Mesta
Havana – glavno mesto Kube. Turisti si lahko ogledajo znamenitosti Havane kot so Trg revolucije, kapitol, univerza, katedrala, Malecon (7 km dolgo sprehajališče ob morju). Svojo pravo podobo pa kaže mesto v svojem starem delu t.i. Havana Vieja, ki pod zaščito Unesca. Mesto je znano tudi po tem, da je tam preživel zadnja leta svojega življenja svetovno znani pisatelj Hemingway.

Varadero- leži na severnem delu otoka, približno 140 km oziroma cca. 2,5 ure vožnje z avtobusom od Havane. Varadero je največje in najbolj priljubljeno letovišče na Kubi, znano po dolgih peščenih plažah in čistem morju. V Varaderu je veliko hotelov, restavracije, nočnih klubov in diskotek.

Holguin – predstavlja najbolj neokrnjen del Kube. Čarterji iz Evrope letijo na letališče, ki se nahaja v Holguinu, turisti pa običajno letujejo v bližnjih letoviščih, ki so cca. 1 uro oddaljeni od letališča. (npr. Guardalavaca, Playa Esmeralda,…).

Trinidad – je najlepše ohranjeno kolonialno mesto na Kubi, ki je pod zaščito Unesca. Je majhno mestece, ki mu pravijo tudi muzej na prostem, saj je polno starih kolonialnih hiš, vsaka hiša je drugačne barve, ulice so tlakovane… V mestu so možni nakupi tobaka, ogled muzeja Arte Colonial ter tovarna kubanskih cigar. Od Havane je oddaljen približno 370 km.


Kuba, ali ste vedeli? Zanimiva dejstva o Kubi:
 
Fidel Castro je Kubo leta 1959 proglasil za ateistično državo. Deset let pozneje je ukinil proste dneve za Božič, kar je ostalo v veljavi kar 30 let.
 
Pismenost na Kubi je skoraj 100%.
 
Na Kubi najdete kar 25 endemičnih vrst ptic, med njimi je tudi najmanjša na svetu. Čebelji kolibri meri 6 cm.
 
Na Kubi je štopanje ob cesti splošna navada. Javni prevoz je pogosto natrpan, vsi pa nimajo svojega avtomobila.
 
Kuba ima največ zdravnikov na prebivalca na svetu.
 
Ernest Hemingway je na Kubi živel kar 20 let.
 
Samo v dveh državah na svetu ne morete kupiti Coca Cole: na Kubi in v Severni Koreji.
 
Iz Kube izhaja kar nekaj svetovno znanih koktejlov: Cuba libre, Pina Colada, Run Collins, Mojito, Daiquiri, Cubanito.
 
Na Kubi najdete okoli 60.000 old timer avtomobilov iz štiridesetih in petdesetih let prejšnjega stoletja.
 
Fidel Castro je preživel okoli 600 atenatov.