Irska



Irska, zeleni otok. Kaj dela ta otok tako vreden ogleda? Irska je otok prekrasne, raznolike pokrajine z mehkimi, zelenimi področji, brezmejne obale z dolgimi peščenimi plažami in sapojemajočimi strmimi klifi, razvejanih jezer in rek, zgodovinskih šarmantnih vasi in vibrijajočimi mest. Irsko zaznamuje tudi naravna prijaznost ljudi. In odgovor na sprašanje je tu! Irska navušuje še stoletja.

Rastlinstvo in gozdovi
Notranjost države sestavljajo širne planjave, porasle pretežno z bujnimi travniki in pašniki, zaradi česar je otok dobil ime »zeleni otok«. Gozdovi pokrivajo le 9,6 % površine države, kar je najmanj v Evropi, takoj za Islandijo z 0,3 %. Leta 2016 je Irska imela 4,75 milijona prebivalcev.
 
Lega:
Država se razteza na območju približno petih šestin (70.273 km²) irskega otoka (84.421 km²), preostanek je Severna Irska. Otok je na severu in zahodu omejen z Atlantskim oceanom, na severovzhodu s Severnim kanalom in Hebridskim morjem. Na vzhodu se Irsko morje povezuje z Atlantskim oceanom s kanalom svetega Jurija in Keltskega morja.
 
Zahodno pokrajino večinoma sestavlja razčlenjena obala s številnimi riasi in strmimi klifi (8 km dolgi in visoki več kot 200 m). Osrednja rahlo valovita nižinska pokrajina (60 do 120 m nmv), zgrajena na karbonatnih apnencih, je v veliki meri prekrita z ledeniškimi sedimenti gline in peska, tu so tudi pomembna območja barij in več jezer. Najvišja točka je Carrauntoohil (1038 m), ki leži v Armorikanskem gorstvu na jugozahodu. Reka Shannon, ki prečka osrednje nižine, je najdaljša reka na Irskem, dolga 386 kilometrov. Zahodna obala je bolj robustna od vzhodne, z mnogimi otoki, polotoki, rti in zalivi.
 
Podnebje
Podnebje je na Irskem izrazito oceansko. Atlantski ocean na zahodu s stalnim in močnim vetrom in topel Zalivski tok vplivata na vremenske vzorce. Temperature se razlikujejo glede na območje, srednja in vzhodna območja pa so skrajnejša. Zaradi zmernega oceanskega podnebja so temperature redko nižje od −5 °C v zimskem ali višja od 26 °C poleti [11]. Padavine so bolj razširjene v zimskih mesecih in manj v prvih mesecih poletja. Na jugozahodnih območjih je največ padavin zaradi jugozahodnega vetra (2000 do 3000 mm), medtem ko jih Dublin dobi najmanj (okoli 750 mm). Sonca je največ na jugovzhodu države. Sever in zahod sta najbolj vetrovna v Evropi, kar daje veliko možnosti za pridobivanje vetrne energije [12]. Irska običajno dobi med 1100 in 1600 sončnih ur na leto, na večini območij v povprečju med 3,25 in 3,75 ure dnevno.
 
Religija
Verska svoboda je na Irskem ustavno določena. Krščanstvo je prevladujoča vera in medtem ko Irska ostaja pretežno katoliška, je bil odstotek prebivalstva, ki se je opredelil kot katolik na popisu 2011, 84,2 %, je strmo padel na 78,3 % v najnovejšem popisu 2016. Drugi rezultati popisa 2016 so: 4,2 % protestantov, 1,3 % muslimanov in 9,8 % brez vere. Leta 2011 so poročali, da se tedensko udeležuje obredov v Dublinu samo 18 %, pri čemer je delež nižji pri mlajših generacijah.
 
Hrana in pijača
Irska kuhinja tradicionalno temelji na mesu in mlečnih izdelkih, dopolnjenih z zelenjavo in morskimi sadeži. Priljubljene jedi irske kuhinje so: boxty (krompirjeva palačinka), colcanon (krompirjev pire z ohrovtom ali zeljem), coddle (uporaba ostankov in zato brez posebnega recepta), irska obara, slanina in zelje. Irska je znana po polnem irskem zajtrku, ki vključuje ocvrto jed ali na žaru, običajno sestavljeno iz slanine, jajc, klobas, pudinga in ocvrtega paradižnika. Poleg pomembnega vpliva evropskih in mednarodnih jedi se je pojavila tudi nova irska kuhinja, ki temelji na tradicionalnih sestavinah, pripravljenih na nove načine. Ta kuhinja temelji na sveži zelenjavi, ribah, ostrigah, školjkah ter številnih sirih, ki jih izdelujejo po vsej državi. Poraba školjk se je povečala zaradi priljubljenosti, zlasti zaradi visokokakovostnih školjk, ki so na voljo na obali države. Najbolj priljubljeni ribi sta losos in trska. Tradicionalni kruh vključuje sodin in pšenični kruh. Barmbrack je kvašeno pecivo z dodanimi rozinami.
 
Priljubljeni vsakdanji pijači sta čaj in kava. Alkoholne pijače, povezane z Irsko, so poitín (destilirana žgana pijača iz žitaric, zrnja, sirotke, sladkorne pese, melase in krompirja) in svetovno znano zelo močno pivo guinness, ki izvira iz pivovarne Arthurja Guinnessa pri St. Jamesovih vratih v Dublinu. Irski viski je prav tako priljubljen po vsej državi v različnih oblikah: single malt (sladek viski, destiliran iz fermentirane drozge, izdelane izključno iz fermentiranega ječmena, ki se razlikuje od neoluščenega zrnja), single grain (viski, ki je najmanj ali delno izdelan iz zrnja, mletega ječmena, pšenice ali rži, viski iz koruze) in blend (mešani) viski (nastane z mešanjem različnih vrst viskija in včasih tudi nevtralnih žganih pijač, barvil in okusov).


Irska, ali ste vedeli? Zanimiva dejstva o Irski:
Halloween izhaja iz Irske, iz starega keltskega običaja s katerim so preganjali zle duhove.
 
Irska je edina država na svetu, ki ima za simbol glasbilo - harfo. Zanimivo je tudi, da je Guiness harfo uporabljal za svoj simbol in država jih je morala prositi za dovoljenje, da harfa postane tudi simbol naroda.

Irski jezik je eden najstarejših še živečih jezikov na svetu.

Drakulo je napisal irski pisec Bram Stoker. Študiral je na univerzi Trinity College, tako kot Oscar Wilde, Samuel Beckett in Jonathan Swift.
 
Dublin so ustanovili vikingi v 9. stoletju.
 
Povprečni Irec popije 100 litrov piva na leto.
 
Več Ircev živi po svetu kot na Irskem.

Najstarejši še delujoči svetilnik je na Irskem, to je Hook Lighthouse.

Na Irskem ni kač.