Nakup letalskih vozovnic, zakaj morate biti previdniV času epidemije je bil letalski promet skoraj da ustavljen, vsaj na začetku. Počasi so šla letala spet v zrak, vendar je prihajalo do številnih odpovedi letov ali pa so bili poleti v najboljšem primeru samo prestavljeni.
 
Če ste letalsko vozovnico kupili preko turistične agencije, ne bi smeli imeti pretiranih težav, saj bo za vas moral poskrbeti vaš agent.
 
Zadeva se zaplete, če kupite letalsko vozovnico preko tretjih ponudnikov na spletu – Kayak, Skyscanner in podobnih strani. Letalske vozovnice na spletu so morda res malenkost cenejše, vendar ne računajte na kakršno koli podporo. Ob stornaciji leta boste klicali letalsko družbo, ki vas bo usmerila nazaj do tistega, ki vam je karto prodal. Ta pa nima nikakršne podpore strankam in dobiti refundacijo bo skoraj čudež.
 
Ob nakupu letalskih vozovnic vam glede na izkušnje svetujemo nakup preko zanesljive turistične agencije ali direktno preko letalske družbe.
 
No, kaj pa se zgodi, če pride do sprememb po nakupu, do česa ste kot kupec upravičeni:
Komaj pride do spremembe vsaj enega od poletov za več kot tri ure, ste upravičeni do 100% povračila. Druga možnost v takem primeru je, da naredite novo rezervacijo. Rezervacija mora biti na isti letalski družbi za iste potnike načeloma v roku enega leta od nakupa. Vendar spet nastopi težava glede cene. Če je cena nove vozovnice nižja, razlike v ceni ne povrnejo. Če pa je cena višja, boste morali to razliko doplačati.
 
Če ste zaradi prestavljenega leta bili prikrajšani za kakšen dan potovanja, da ste na primer odpotovali dan pozneje kot je bilo načrtovano, ste zato koristili eno nočitev manj. Načeloma bi letalska družba morala kriti škodo, ki jo sprememba urnika povzroči, vendar po letu 2019 do povračila pridejo res redki. V takem primeru morate napisati na letalsko družbo pritožbo in priložiti dokaze, s katerimi boste upravičili vaš zahtevek.
 
Če rezervirate celotni paket (hotel in letalo) preko turistične agencije, je najboljše, saj bo moral agent poskrbeti za vse spremembe.
 
Pri nakupu letalskih vozovnic zato svetujemo previdnost. Včasih je bolje plačati kakšen evro več in se izogniti izgubi celotnega denarja in dopusta.