Kanada - pred potjo, koristne informacije

POŠLJI POVPRAŠEVANJE

Vizum: ni potreben, potrebujete pa ETO

Adapter za elektriko: potreben

Valuta: kanadski dolar, CAD

Najboljši čas za obisk: preko celega leta - odvisno od predela kamor potujete, zima v Kanadi je zelo ostra

Zdravstvena tveganja: načeloma tveganj ni, pred potjo se posvetujte z Zavodom za varovanje zdravja

Potrebni dokumenti: ETA, veljavni potni list, pred načrtovanjem potovanja obiščite spletno stran MZZ

 

Vstop v Kanado:

Slovenski državljani za vstop v Kanado vizuma ne potrebujejo.
 
Obvezna predhodna elektronska avtorizacija potovanja ("eTA")
Kanada je uvedla sistem obvezne predhodne elektronske avtorizacije potovanja (electronic Travel Authorisation oziroma eTA) za državljane držav, ki sicer za Kanado ne potrebujejo vizumov in v Kanado prihajajo z letali. Za vstop v Kanado preko kopenskih ali morskih mejnih prehodov se eTA avtorizacije ne potrebuje. ETE ne potrebujejo diplomati in njihovi družinski člani, ki so akreditirani v Kanadi.
 
eTA avtorizacijo potovanja v Kanado je potrebno pridobiti z izpolnitvijo obrazca po elektronski poti pred potovanjem – aplikacija je dosegljiva na spletni strani kanadske vlade (ministrstva za imigracijo), kjer je na voljo tudi več informacij o sistemu eTA: official Canadian Government website.  
 
Taksa za eTA avtorizacijo je 7,00 CAD, njena veljavnost je 5 let oziroma do izteka veljavnosti potnega lista. Plačilo je mogoče opraviti s kreditno kartico. Registracijo je priporočljivo opraviti čim prej.
 
Sistem eTA potrditev registracije potovanja avtomatsko posreduje na e-mail naslov prijavitelja.  
 
Potovanje brez eTA z letali ni možno: Kanada je uvedla interaktivni potniški informacijski sistem (IAPI), ki omogoča letalskim družbam, da ob vkrcanju preverijo, ali ima potnik eTA. Če nima, mu letalska družba vkrcanja ne dovoli.
 


Najem avtomobila:

Za izbrano in vplačano kategorijo najetega avtomobila prejmete voucher. V primeru, da vas delavec družbe za najem avtomila skuša prepričati o nepravi velikosti avtomobila (vedno vas bodo skušali prepričati, da ste izbrali premajhen avto), vi pa se za večji avto odločite na licu mesta, ste dolžni vse nastale stroške kriti sami. Enako velja tudi za vse ostale storitve, ki niso bile rezervirane in vplačane v naprej in niso zavedene za voucherju.

V primeru, da na lokaciji prevzema avtomobila nimajo več vaše izbrane kategorije, so vam dolžni brezplačno ponuditi avtomobil druge kategorije.

Za kavcijo vam ob prevzemu avtomobila potegnejo slip vaše kreditne kartice. To pomeni, da imate za čas najema avtomobila znesek na kartici blokiran. Ob oddaji avtomobila slip kartice, v primeru brezhibnosti avtomobila, uničijo. Obvezno je imeti s seboj mednarodno vozniško dovoljenje in vaše osebno vozniško dovoljenje. Merske enote:

Uporabljajo tako ameriške, kot naše merske enote.

 

Elektrika:

110-120 V, večinoma uporabljajo 2-pinske vtičnice. Vseeno priporočamo univerzalni adapter.
 

Jezik:

Večina ljudi govori angleško in francosko.

 

Denar:

Uradna valuta je kanadski dolar. Menjate lahko na letališču, na banki ali dvignete denar z bankomata. Napitnine so v navadi, tako kot v ZDA. Cene, ki jih vidite v trgovini, prav tako kot v ZDA ne vključujejo davka. Tega prištejejo šele na blagajni.

 

Vreme:

Zavedati se morate, da je Kanada ogromna država, ki se razteza čez šest časovnih pasov. Vreme je zelo odvisno od predela kamor potujete, vsekakor pa morate imeti s seboj obleke za vse letne čase, tako da se lahko oblačite v plasteh.

 

Napitnine:

So v restavracijah v navadi, znašajo nekje 10%. Če napitnine ne daste, pomeni da ste bili s storitvijo nezadovoljni.

 

Zdravstveno zavarovanje:

Na poti morate biti obvezno zdravstveno zavarovani, sicer boste ob morebitnem obisku zdravnika ali celo bolnišnice sami nosili izredno visoke stroške. Priporočamo najvišje zavarovalne premije, ki jih lahko sklenete tudi pri nas.