Sanjska potovanja, Združene države Amerike, Potoavnje prek ZDA, Route 66Route 66, Glavna ulica Amerike, Mati cest. Origilna cesta je bila dolga 3950 kilometrov. Omenjajo jo številne pesmi, tudi slavnih izvajalcev kot so Rolling Stones in Nat King Cole Trio, Route 66 pa je bila tudi znana ameriška TV oddaja, v šestdesetih letih.

Pomen historične poti je predvsem simboličen. Bila je obljubljena pot številnih migrantov v tridesetih letih, ki so potovali na zahod v upanju na lepšo prihodnost. V petdesetih so po njej potovali počitnikarji in avanturisti, postajala je vedno bolj priljubljena. Mesteca ob poti so zaživela, ob cesti so rasli moteli in restavracije. Ob Route 66 se je rodila hitra prehrana: Red Giant Hamburgs, v kraju Springfield. V San Bernardinu je zrasel prvi Mc Donalds.

Cesto so počasi nadomestile modernejše avtoceste, kraji so začeli izumirati. Njeno zgodbo lepo prikaže Disneyev animiran film Avtomobili. Danes ima cesta predvsem simbolni in historični pomen, potovanje po Route 66 je potovanje skozi ameriško zgodovino.

 
Program potovanja je prilagodljiv vašim željam. Po želji lahko karkoli dodamo ali izpustimo. Na potovanje boste odšli odlično pripravljeni, zato se vam ni treba bati dolge poti. Vsak potnik pred odhodom dobi podrobna navodila za vsak dan potovanja, po želji pa pripravimo tudi zemljevide z vrisano potjo. Pri hotelih vedno pazimo na lokacijo, kvaliteto in ceno.
 
Potujete z najetim avtomobilom. Po želji lahko uredimo tudi najem kabrioleta ali motorja. Izbirate lahko med ceno standard (vključuje cenovno najbolj ugodne hotele, včasih imajo bolj oddaljeno lokacijo) ali superior (hoteli boljše kategorije glede na izbiro v posameznem kraju). V večini hotelov v ZDA lahko na dveh širokih posteljah prenočujejo do 4 odrasle osebe, kar občutno poceni potovanje.


Cena vključuje polet iz okoliških letališč, 16 nočitev po programu v dvoposteljni sobi, najem avtomobila z neomejeno kilometrino in vsemi potrebnimi zavarovanji in taksami.

Cena je odvisna od prostih kapacitet.


 

ZDA, Route 66 od € 1.490 na osebo


Cena vključuje polet iz okoliških letališč, takse, 16 nočitev po programu (dvoposteljna soba), najem avtomobila tipa economy (vključena je neomejena kilometrina, CDW, letališke in ostale takse, en tank goriva in dodatno zavarovanje v višini do 1 mio usd škode). Voznik mora biti star vsaj 25 let (od 21 do 25 let je doplačilo).

Oddaja avtomobila v drugem kraju cca 400 USD in ni vključena v ceno, saj je plačljiva zgolj na mestu samem.

V ceno so vključene nočitve v hotelih 3*. Možno doplačilo za bivanje v hotelih višje kategorije.

Ob doplačilu je možno najeti večji avtomobil.

Doplačilo za najem motorja od 540 EUR na osebo (tip Harley Davidson Elektra Glide, plačilo za oddajo motorja v drugem kraju cca 650 USD).Program potovanja

Fotogalerija


Dan 1: Chicago
Prihod v Chicago, prestolnico bluesa. Najem avtomobila in lastni prevoz v hotel. Avto sicer lahko najamete tudi 3.dan, vendar je v tem primeru doplačilo za prevoz od letališča do hotela. Cena najema za dva dni manj je minimalno nižja, res pa je, da boste v Chicagu plačali parkirnino.
V ceno najema avtomobila so vključena vsa zavarovanja, takse, pa tudi navigacija, tako da na licu mesta ni nikakršnih doplačil. Ves čas potovanja vam je  na voljo tudi klicna številka v sili (podobno kot naš AMZS). Za najem avtomobila vseeno potrebujete kreditno kartico voznika (za kavcijo, cca USD 100 na teden), mednarodno in slovensko vozniško dovoljenje.

Dan 2: Chicago
Odkriavanje mesta. Sprehod po modni Michigan Avenue, The Magnificient Mile, kjer so moderne in mamljive trgovine. Poslovna četrt z modernimi stopnicami, Sears Tower, ki je s svojimi 108 nadstropji od leta 1974 najvišja zgradba v mestu in na zahodni poluti. Posebna je tudi plovba po reki ali jezeru Michigan. Millenium Park so odprli leta 2004 in je prava mestna oaza. Zvečer ne zamudite obiska blues kluba.

Dan 3: Chicago - Springfield, Illinois
Vaša 3940 kilometrov dolga pot pot na zahod se pričenja, današnji cilj pa je Springfield. 3 in pol ure trajajoča vožnja vas bo peljala mimo neskončnih farm države Illinois. Najbolj znani prebivalec Springfielda je bil gotovo Abraham Lincoln, ki je tu preživel del svojega življenja. Danes lahko obiščete njegov bivši dom, predsedniški muzej, lahko pa tudi pokopališče Oak Ridge Cemetery.

Pot: cca 325 km / 3,5 ure vožnje


Dan 4: Springfield - St. Louis

Prečkali boste legendarno reko Mississippi, ki predstavlja mejo v državo Missouri. Dve uri se boste vozili po gričevnati pokrajini, po kateri so kot mozaik posuta polja. St. Louis je na bregu reke Mississippi in vas bo sprejel z znano arkado Gateway Arch, posvečeno Thomasu Jeffersonu. Za raziskovanje mesta boste imeli celo popoldne.

Mesto je bilo od nekdaj vstopnica na zahod. Gostilo je svetovno razstavo in prve olimpijske igre ZDA leta 1904. Prav tu se je Charles Lindbergh vkrcal na letalo za svoj prvi čezoceanski polet.

Med drugim si lahko ogledate tudi Anheuser-Busch pivovarno, kjer delajo znano pivo Budweiser.

Pot: cca 157 km / 2 uri vožnje
 

Dan 5: St. Louis - Springfield, Missouri
Za seboj pustite reko Mississippi in potujete po Route 66skozi slikovito podeželje Missourija, doma Marka Twaina. Prečkate slikovito gorstvo Ozark Mountains, ki veljajo za drugo najstarejše gorovje na svetu in ponujajo lepe razglede in številne možnosti sprehodov, ki se bodo prilegli za prekinitev vožnje. Obiščite lahko tudi jame Meramec Caverns, gre za velik jamski system in eno največjih naravnih znamenitosti na poti.

Pot: cca 350 km / 3,5 ure vožnje


Dan 6: Springfield - Tulsa

Priporočamo postanek v prikupnem, majhnem kraju Carthage.

Vstopili boste v Oklahomo in s tem se uradno začenja potovanje po ameriškem jugu. Pokrajina bo postala bolj suha in prašna. Oklahoma ima pisano zgodovino kot obmejna država, država, ki je kot ena prvih opustila suženjstvo, država, ki je od nekdaj iskala svobodo in enakost ter je preživela naftni bum v začetku 20. stoletja. Ima močno indijansko in pionirsko tradicijo.

Tulsa hrani največjo zbirko ameriške zahodne umetnosti, hranijo jo v muzeju Gilcrease. Danes najdete v Oklahomi še vedno živo dediščino prvotnih prebivalcev, tu je druga največja ameriška indijanska skupnost. .

Pot: cca 300 km / 3 ure vožnje


Dan 7: Tulsa - Oklahoma City
Nirgendwo je tipično mesto divjega zahoda s kavbojci, brez turističnih atrakcij. Pokrajina je posejana z majhnimi kraji, po katerih se guncajo ogromni ameriški avtomobili.

Oklahoma City je glavno mesto države Oklahoma. Obiščite botanične vrtove Myriad ali enega izmed večih zanimivih muzejev, na primer Omnipex Science Museum v centru Kirkpatrick ali National Cowboy & Western Heritage Museum, galerija ali Hall of Great Western Performers.

Pot: cca 172 km / 2 uri vožnje


Dan 8: Oklahoma City - Amarillo
Potovanje se nadaljuje po planjavah, kjer so včasih Indijanci lovili ogromne črede bizonov.  V Clintonu, ki je srce in duša Route 66, obiščite muzej, posvečen cesti, po kateri potujete.

Nadaljujete v Teksas, deželo kavbojev.

Oglejte si pisani kanjon Palo Duro, zvečer pa si naročite ogromen teksaški zrezek v Big Texan Steak Ranch.

Pot: cca 420 km / 4 ure vožnje


Dan 9: Amarillo - Albuquerque

Predno zapustite Amarillo, si lahko ogledate bizarno umetnino - Cadillac Ranch. Poslikani stari Cadillaci so na pol zakopani v zemljo.

Pot nadaljujete mimo živinorejskih rančev in neskončnih nasadov bombaža v državo New Mexico.
Danes vas čaka kar dolga vožnja skozi majhne kraje, ki sami po sebi niso nič posebnega, vendar dajejo vaši poti tisti posebni čar. Nekoč so tu lovili indijanci plemena Komanči, danes pa je to sušna dežela goveda in bombaža.

Ob vznožju Sandia Mountains se vije dolina reke Rio Grande in tu se nahaja edino veliko mesto države New Mexico, Albuquerque. Albuquerque je pravi divji zahod. Stare, senčne ulice so polne razkošnih, španskih vil in mamljivih trgovinic ter galerij. Priporočamo sprehod po starem delu mesta in obisk Pueblo Indian Museum.

Pot: cca 460 km / 5 ur vožnje


Dan 10: Albuquerque
Priporočamo  celodnevni izlet v glavno mesto Santa Fe, zgrajenem v slikovitem južnjaškem stilu.

Obiščite lokalno umetniško tržnico, polno indijanskega nakita pred Palace of the Governors. Sprehodite se po glavnem trgu, ki spominja na Mehiko, objema ga verižica umetniških trgovinic in galerij. Odličen je tudi History Museum.


Dan 11: Albuquerque - Petrified Forest - Holbrook
Čaka vas 4-urna vožnja skozi puščavo Nove Mehike. Po uri vožnje lahko naredite le majhen ovinek do slikovitega Acoma Pueblo, ki čepi na preko sto metrov visokem kamnitem podstavku. Gre za najdaljše stalno naseljeni kraj v Ameriki. Toplo priporočamo vodeni ogled mesta.

Vožnja skozi Gallup, še eno slavno točko na poti 66, prežeto z nekdanjo indijansko kulturo. Ste že v Arizoni, tik predno prispete v Holbrook pa vas čaka eden bolj zanimivih narodnih parkov ZDA: Petrified Forest, ki se nadaljuje v Painted Desert. Danes je tu puščava, nič kaj podobna ni bujnemu gozdu, ki je tu uspeval v poznem triasu, pred 225 milijoni let. Drevesa, ki so padla v močvirje, niso zgnila, temveč se je les spremenil v kamnino. Podobno se je zgodilo ostalim rastlinam in živalim - tudi dinozavrom, zato je tu prava meka tako za znanstvenike, kot za obiskovalce.
Kot v vse narodne parke v ZDA je tudi tu vstopnina, ki se računa ob vstopu v park na avto.

Pot: cca 400 km / 4 ure vožnje
 

Dan 12: Holbrook - Flagstaff - Grand Canyon National Park
Obvezen je obisk Meteor Crater in impresivnega Sunset Crater Volcano National Monument. Ali pa Oak Creek Canyon v Sedoni, ki je prikupno umetniško mestece pod rdečimi skalami kanjona.

Čas vas priganja, zato se peljete naprej v Grand Canyon. Ustavite se na razglednih točkah in v obiskovalnem centru. Grand Canyon je sicer kar 446 kilometrov dolga in do 29 km široka razjeda v ravni planoti, ki jo je izdolbla reka Colorado. Območje že tisočletja naseljujejo indijanska plemena, ki so v samem kanjonu in jamah našla zatočišče.

Priporočamo tudi fotografiranje Velikega kanjona ob sončnem zahodu.

Pot: cca 280 km / 2,5 uri vožnje


Dan 13: Grand Canyon - Las Vegas
Priporočamo zelo zgoden začetek, saj vas čaka  zanimiv, a natrpan dan. Če boste zbrali dovolj volje in pričakali sončni vzhod na robu kanjona, boste bogato nagrajeni - razgledi bodo nepozabni.

Sledi vožnja proti Nevadi, po najdaljšem še ohranjenem delu originalne Route 66. Pri Seligmanu zavijte na staro cesto - pravo Route 66, ki je kot bi vstopili v risanko Avtomobili. Ob poti se nizajo zapuščeni hoteli, bencinske črpalke, našli pa boste tudi Route 66 Car Museum - muzej na odprtem. Peljete se proti Kingman-u in velikanskemu jezu Hoover Dam. Jez, ki je zgrajen na reki Colorado, med Arizono in Nevado, je poln presežkov. V času gradnje in za mnoge še danes velja za pravi čudež gradbeništva. Za jezom je nastalo jezero Lake Mead, ki je največje zbirališče sladke vode v ZDA. Hoover Dam ima svoj muzej, če boste imeli dovolj časa, priporočamo vodeni ogled.

Pozno popoldne prispete v Las Vegas, mesto luči.

Pot: cca 440 km / 4,5 ur vožnje


Dan 14: Las Vegas  
Prost dan. Las Vegas ponuja najbolj nore atrakcije in predstave v ZDA. Obisku casinoja se preprosto ne boste mogli izogniti, saj je vsak hotel tudi igralnica. Poleg tega je večina najbolj znanih hotelov tematskih in ponujajo svoje predstave in atrakcije - vse da bi pritegnili gosta. Obiščite starodavni Rim, Egipt, Pariz, oglejte si izbruh vulkana, gusarsko bitko, ogromne vodomete, ki prebadajo nočno nebo sredi puščave. Vse kar je v Mestu greha, je noro, brezčasno in odbito. 
Priporočamo, da se na ogled Las Vegasa pripravite že doma. Ponuja namreč toliko raznolikih atrakcij, predstav in dogodkov, da se morate odločiti za oglede v naprej.
 

Dan 15: Las Vegas - Los Angeles
Pred vami je zadnja etapa popotovanja preko ZDA, ki bo potekala preko monotone puščave Mojave. Ob poti obiščite mesto duhov Calico. Prečkali boste San Bernardino Mountains in prispeli v Los Angeles, mesto sanj, sonca, velikih avtomobilov in nenavadnih ljudi. Tu Route 66 postane Santa Monica Boulevar in si utira pot skozi Hollywood in Beverly Hills, dokler se ne konča v Santa Monici.

Pot: cca 435 km / 5 ur vožnje


Dan 16: Los Angeles
Za odkrivanja Los Angelesa, največjega kalifornijskega mesta, imate na voljo cel dan, po želji pa lahko kakšno nočitev še dodamo. V ogromnem velemestu boste našli vse: trgovine, restavracije, nočno življenje, koncerte, športne dogodke, galerije, slavne plaže in filmske studije Hollywooda. Obisk plaže Venice Beach in prijetne Santa Monice je obvezen, prav tako sprehod po zvezdnem pločniku Hollywooda in paša oči na Beverly Hillsu. Los Angeles se zdi neskončen, tudi javni promet je zelo omejen, zato boste za ogled potrebovali nekaj priprave in iznajdljivosti. Toplo priporočamo vodeni ogled mesta, ki ga ob doplačilu lahko dodamo.


Dan 17: Los Angeles, odhod
Po želji lahko bivanje v Los Angelesu podaljšamo, sicer pa prevoz na letališče, oddaja avtomobila in polet proti Evropi.Fotogalerija