Sejšeli

 
Tropski paradiž s sanjskimi plažami, ki jih krasijo rdečkaste skale. Palme, toplo morje, bel pesek in odlični hoteli - kaj še potrebujete za sanjski dopust?
 
Najboljši čas za obisk
Najboljši čas za obisk Sejšelov so meseci april, maj, oktober in november. Od novembra do marca pihajo severozahodni pasatni vetrovi, od maja do septembra pa jugovzhodni. Vetrovi na obalo prinašajo morsko travo. Vroče je preko celega leta, načeloma jih lahko obiščete kadarkoli.
 
O naravi in površju
Eno najlepših otočij na svetu je poznano tudi kot pravo zavetišče rastlinskega in živalskega sveta. Otočje leži severovzhodno od Madagaskarja v Indijskem oceanu.
Granitni otoki sredi oceana so pravi tropski paradiž. Sestavlja jih 115 otokov s skupno površino samo 455 kv. kilometrov.
 
Skozi milijone let so bili Sejšeli izolirani in neodkriti, zato se je razvil edinstven rastlinski in živalski svet. Tu boste našli ptice in rastline, ki jih drugje po svetu ni.
 
O vremenu
Podnebje je vlažno s povprečno temperaturo 29°C. Sejšeli ležijo pod ciklonskim pasom, na podnebje vplivajo pasatni vetrovi. Od maja do septembra pihajo z jugovzhoda in prinašajo vlago in prijetne temperature med 24° in 32°C; od oktobra do aprila so temperature nekoliko višje, višja je tudi vlaga in količina padavin.
 
O ljudeh
Sejšeli imajo okoli 80.000 prebivalcev, ki so mešanega afriškega, evropskega in azijskega porekla. Največ jih živi na treh notranjih otokih: Mahé, Praslin in La Digue, od tega jih kar 70.000 živi na otoku Mahé.
Na otokih večinoma govorijo angleško in francosko, njihov jezik pa je kreolski.
 
O dobrotah
Večina hotelov in restavracij streže tako tradicionalne, kot tudi mednarodne jedi. Osnova prehrane so ribe, riž, sadje, sladek krompir in manioka. Pojejo tudi veliko zelenjave.
 
Kljub temu, da Sejšeli niso veliki, imajo nekaj možnosti ogledov.
Obiščite tržnico Sir Selwin na otoku Mahe, v glavnem mestu Victoria. Prodajajo tropsko sadje, zelenjavo, pa tudi obleke in spominke.
 
Botanični vrtovi na otoku Mahe so stari kar sto let, spoznali boste avtentične rastline in živali.
 
Hindujski tempelj Arul Mihu Navasakthi Vinayagar v Victoriji sicer ni star, je pa zelo slikovit in ponuja vpogled v hindujsko vero in običaje.
 
Vrt začimb in zelišč Le Jardin Du Roi vas popelje v svet vanilije, cimeta, klinčkov in muškatnega oreščka. Med rastlinami prebivajo tudi orjaške želve.
 
Destilarna ruma Takamaka na otoku Mahe je zanimiva destilarna, kjer vam pokažejo kako pridobivajo rum, ki ga seveda lahko tudi poskusite in kupite.
 
L Union Estate na otoku La Digue ponuja vpogled v kolonialno preteklost Sejšelov. Tu je tudi stara plantaža kokosa in vanilije.
 
Tovarna čaja na otoku Mahe deluje že od leta 1962.
 
Veuve Reserve na otoku La Digue je dom endemične ptice paradise flycatcher, ki je čudovite, temno modre barve.
 
Plantation House, La Digue, je ena zadnjih starih plantažnih hiš, ki so na Sejšelih še ostale. Ponuja vpogled v kreolsko kulturo.
 
Morski park na otoku Praslin je kraj, kjer lahko opazite tudi kite. 
 
O otokih
 
Otok Mahe
Mahé je največji otok, meri 32 krat 8 kilometrov in je tudi najbolj naseljeni otok, tu živi kar 90% prebivalstva. Gosti tudi glavno mesto, Victorio, ki je glavno pristanišče in letališče. Spektakularni otok varujejo kar visoke gore, ki se dvignejo do 905 metrov visoko. Notranjost prerašča bujni tropski gozd, objema pa ga kar 75 čudovitih plaž.
 
Otok varuje koralni greben, voda v laguni je zato plitka, mirna in čarobne turkizne barve. Ponujajo celo vrsto najmodernejših in ostalih vodnih športov. Večina obiskovalcev se odloči za bivanje v zalivu Beau Vallon, možnosti za odkrivanje čudovitega otoka so neskončne. Za raziskovanje se lahko odločite samostojno (javni prevoz ali najem avtomobila), lahko pa se odločite za vodene izlete.
 
Kaj morate obiskati: lokalne tržnice, 100 let stare botanične vrtove, glavno mesto Victoria z znanim stolpom z uro, Narodni muzej, stare plantaže in kolonialne mansione, bujen deževni gozd.
 
Otok Praslin
Drugi največji otok Sejšelov (3 ure s čolnom ali 15 minut z letalom od otoka Mahe). Praslin je počasnejši, mirnejši, kot potovanje v preteklost. Ko ga je general Gordon prvič obiskal pred več kot sto leti, je bil prepričan, da je našel Eden.
 
Praslin je vse, kar si zamišljate pod imenom sanjski tropski otok. Osupnilo vas bo tudi bogastvo rastlinskega in živalskega kraljestva, ki ga lahko najdete na tako omejenem področju. Snežno beli pesek ob morju krasijo temne granitne skale, v ozadju pa se blešči toplo, turkizno morje. Na koralnih grebenih živi preko 900 vrst rib, koral in drugih pisanih živali.
 
Notranjost prekriva nedotaknjeni gozd, tu je tudi čudovita Vallee de Mai, ki je zavarovana pod unescom. To je edini kraj na svetu, kjer boste našli palmo coco-de-mer. Zaradi njenega posebno oblikovanega dvojnega oreha so prvi prišleki iz Evrope menili, da gre za drevo spoznanja, močan afrodizijak.
 
Otok La Digue
Če je Praslin več desetletij za otokom Mahe, je La Digue več stoletij za Praslinom. Tu boste lahko počeli absolutno nič, ostane vam samo uživanje v skoraj nedoumljivi tropski lepoti in harmoniji.
 
Najboljši način premikanja po otoku so kolesa, večina cest ni tlakovanih. Lokalni prebivalci se ukvarjajo s turizmom ali tradicionalnim ribolovom, vsak pa se vam bo nasmehnil in pomahal ko boste mimo prisopihali na kolesu.
 
Majhen otoček je verjetno najbolj fotografiran na svetu. Tu živijo zelo redke ptice, narava je zares nedotaknjena. Na stare plantaže se lahko zapeljete s kočijo. Plaže varujejo koralni grebeni, po belem pesku je posejan rožnati granit, ki rdeče zažarijo ob sončnem zahodu.
Do otoka Mahe so tri ure s čolnom ali 15 minut z letalom, do Praslina je 30 minut.
 
 
Sejšeli - ali ste vedeli? Zanimiva dejstva o Sejšelih
 
Sejšeli so bili nekoč zatočišče piratov, še predvsem Anse Forbans ali Zaliv piratov. Pravijo, da naj bi znani pirat Olivier Lavasseur nekje na Sejšelih skril zaklad, vreden preko 150.000 eur, ki ga še nihče ni našel.
 
Na otoku Bird Island živi najtežja želva v divjini, imenuje se Esmeralda in tehta 300 kg.
 
Palma coco de mer ima največje seme na svetu. Oreh lahko tehta tudi 15 kg.
 
Victorija je najmanjše glavno mesto na svetu in jo lahko raziščete peš.
 
Leta 1958 je Sejšele obiskal Ian Fleming in tu našel navdih za Samo za tvoje oči.
 
Prvi obiskovalci Sejšelov so imeli velike težave s številnimi slanovodnimi krokodili, ki pa so do danes izumrli.
 
Na Sejšelih sta kar dva kraja, zavarovana pod UNESCOm: Vallee de Mai in Aldabra atol.
 
Do leta 1770 so bili Sejšeli nenaseljeni.
 
99% Sejšelov predstavlja voda.
 
Tradicionalna jed, ki jo danes bolj težko dobite, pa si je verjetno tudi ne želite, je curry iz netopirjev.