Mauritius

 
Mauritius je pri nas že dobro znan otoček v Indijskem oceanu. Ko smo ga kot prva slovenska agencija začeli prodajati pred dvajsetimi leti, je bil popolnoma neznan. Danes ste že vsi slišali zanj, kljub temu, da na Mavricius potuje vedno več turistov, pa je uspel ohraniti prijaznost, pristnost in odlične storitve.
 
Narava in površje Mauritiusa
Meri 1865 kvadratnih kilometrov, ima 330 kilometrov obale, ki jo skoraj v cetoti obroblja koralni greben. Notranjost vulkanskega otoka je gorata. Meri 58 x 47 kilometrov. Leži na jugovzhodnem delu Indijskega oceana (20 stopinj pod ekvatorjem), 800 kilometrov vzhodno od Madagaskarja.
 
Otok je del potopljene vulkanske verige, zato je poln vulkanskih kraterjev, prerezan je z rečnimi dolinami in okrašen s slapovi. Cel otok obroblja pretrgan koralni greben, ki je nasul številne bele koralne plaže.
 
V odlično urejenih naravnih parkih prvotno lepoto narave še vedno ohranjajo.
900 rastlin raste samo na tem otoku, pogoste so casuarine, indijski figovci, evkalipti in številne cvetnice.
 
Nevarnih živali ni, pogosti so mungi, srne in makako opice, v divjini boste morda srečali divjo svinjo. Izredno bogato je morsko življenje, tu boste zlahka opazili kite, delfine in orjaške želve.
 
Vreme na Mauritiusu
Najtoplejši meseci so od januarja do aprila (25 do 35°C), tedaj je vroče in vlažno, v tem obdobju je tudi večja verjetnost ciklonov, ki pa zadanejo obalo le vsakih 15 let. Pozimi se temperature gibljejo okoli 24°C podnevi, ponoči pa padejo na 16°C, tudi dežja je manj.
 
Večina dežja pade od novembra do aprila, čeprav lahko dežuje kadarkoli v letu. Januarja in februarja je vzhodna obala primernejša zaradi lepšega vremena.
 
Na Mauritius se lahko odpravite kadarkoli v letu, res pa je, da je v času našega poletja (njihova zima) tam hladneje. Prav mraz seveda nikdar ni, vendar gostom od maja do septembra svetujemo bivanje na zahodni obali, ki ni vetrovna. Kopanje je možno preko celega leta. Vreme se lokalno zelo hitro spreminja.
 
V času njihovega poletja (od oktobra do aprila) so temperature visoke, takrat svetujemo tudi bivanje na vzhodni obali, ki je vetrovna.
 
 
O domačinih Mauritiusa
Z 1,1 milijonom prebivalcev je Mauritius eno najbolj gosto naseljenih področij na zemlji. Več kot polovica ljudi je hindujcev, sledijo muslimani, vsi pa so potomci delavcev, ki so jih sem pripeljali Evropejci. Kar nekaj je še Kitajcev, ostali pa so kreoli (potomci afriških sužnjev) in potomci Evropejcev. Rasnih napetosti skoraj ne poznajo kljub temu, da se etnične skupine v glavnem ne mešajo med seboj.
 
Uradna jezika sta angleščina in francoščina. Angleščino uporabljajo predvsem v vladnih in poslovnih zadevah, francoščina pa je v splošni uporabi. Ljudje vas bodo najprej ogovorili v francoščini in če ne boste razumeli, bodo nadaljevali v angleščini. Govorijo tudi kreolščino, ki je zelo podobna francoščini.
 
Tradicionalni afriški in danes otoški ples je sega. Plesali so ga črnski sužnji po koncu dela in ob ognju. Zaradi peščenih tal noge počasi niso več igrale pomena, zato jih danes ne dvigujejo več od tal, poudarek je na gibanju ostalega telesa. Ritem je podoben salsi in karibskemu kalipsu.
 
 
Mauritius in kulinarika
Hrana je eden izmed užitkov potovanja po Mauritius. Prevladujejo kreolska, evropska, kitajska in indijska kuhinja, posebnost pa so tudi morske specialitete.
 
Tipična jed je rougaille (paradižnik, čebula in česen s katerimkoli mesom), daube (jed iz hobotnice) in piščanec s curryjem. Meso je pogosto glavni del obroka, zelenjava je vedno dodatek.
 
Veliko popijejo vanilijevega čaja, piva in ruma.
 
 
Etiketa na Mauritiusu
Preprosta obleka za na plažo je lahko na ostalih mestih žaljiva. Nudizem je prepovedan. Mauritius ima veliko mošej in templjev, ob obisku moramo spoštovati pravila obnašanja in obleke (prekrite noge in ramena, bosi).
 
 
Atrakcije Mauritiusa
Port Louis 
Port Luis je otoško glavno mesto in pristanišče, ki so ga ustanovili Francozi. Mesto združuje najrazličnejše stile, ki so odraz pisane preteklosti: kolonialne zgradbe, kitajske, muslimanske in moderne. Ogledte si lahko Vojaško in Vladno palačo in se povzpnete na staro francosko trdnjavo s čudovitim pogledom na mesto. Obiščite ogromni hipodrom, konjske dirke so osrednji družabni dogodek na otoku. Sprehod po mestu, polnem mošej in hindujskih templjev, z indijsko in vedno živahno kitajsko četrtjo je nadvse prijeten. Na pisani, bučni in dišeči tržnici boste spoznali pravi utrip življenja na Mavriciusu. 
 
Botanični vrt
V boteničnem vrtu Sir Seewoosagur Ramgoolan boste v spremstvu strokovnjaka spoznali bujno tropsko rastje in pisano cvetje. Vrtovi so največja znamenitost Mauritius. Posebnost so čudovite vodne lilije, zlati bambus, klobasasto drevo, mahagonij, čigumijevo drevo, strupeno ribje drevo in na stotine vrst palm, ki so vseh velikosti in oblik. Vonjave ingverja, cimeta, muškatovca, kafre, limone in evkalipta vam bodo dale občutek, da ste v veliki parfumeriji. V vrtovih boste spoznali tudi tipične živalske vrste. 
 
Osrednji in južni Mauritius
Edini večji kraj notranjosti Mavriciusa je Curepipe z vzdušjem angleške tržnice. Poln je trgovin in restavracij in je popolno nasprotje živahnemu Port Louisu. Blizu je kar 85 metrov globok in 200 metrov širok ugasli krater, kjer se vam bo odpiral nepozaben razgled po otoku. V Florealu si boste vrečke lahko polnili v mnogih brezcarinskih trgovinah z diamanti, oblačili in tradicionalnimi ladijskimi modeli. 
Tu je tudi narodni park Black River Gorges, ki varuje čudoviti gorski svet jugozahodno od Curepipa. Med vožnjo po zeleni naravni pokrajini boste z malo sreče videli trop razposajenih opic ali drugih divjih živali. Na zahodni obali se Chamarel ponaša s čudovitim sto-meterskim slapom in nenavadnimi zemeljskimi barvnini odtenki. Rumena, modra, zelenaa in rdeča tla so nastala zaradi neenakomernega ohlajanja lave. Če barve zmešamo, se bodo same čez nekaj dni spet ločile. 
 
Otok Ile Aux Cerfs 
Z avtomobilom ali avtobusom vas bodo prepeljali od hotela do pristanišča, kjer se boste vkrcali na ribiški čoln in odpluli na čarobni otok ob vzhodni obali. Čaka vas cel dan užitka na sanjskih plažah. Na voljo sta vam tudi dve restavraciji, bar in številni vodni športi. Glavna plaža je v veliki, peščeni laguni, po krajšem sprehodu pa boste po želji lahko uživali v samotnih tropskih zalivih. 
 
Mahebourg 
Mahebourg je eden glavnih ribiških centrov, zrasel pa je v zalivu Grand Port na jugovzhodu otoka. Ogledate si lahko zanimiv pomorski muzej, ki so ga uredili v stari kolonialni graščini, kamor so vozili na zdravljenje angleške in francoske vojake leta 1810. V muzeju imajo med drugim zanimivo zbirko razbitin ladij, ki so potonile okoli Mavriciusa. Na Pointe Jerome boste videli spomenik francoski bitki. 
 
Grand Bois 
Posestvo Domaine du Chasseur je čudoviti 900 hektarov velik gozd, ki se skriva med okoliškimi hribi. Med ebenovino, bujnimi evkaliptusi, palmami in divjimi orhidejami prebivajo številne srne, divji prašiči, najrazličnejše ptice in opice. 
 
Domaine les Pailles
Blizu Port Luisa je odličen kulturni in etnološki center, ki vas bo popeljal v utrip nakdanjega življenja. Tu se boste lahko vozili s starimi kočijami, vlakom, zgradili so repliko starega sladkornega mlina, ki ga poganjajo voli, obiskali boste destilarno ruma in pivovarno, vrt z začimbami in čudovitim cvetjem. Kosili boste lahko v indijski, kitajski, kreolski ali evropski restavraciji.
 
 
Prireditve
- Maha Shivaratree (februar): praznik, posvečen Šivi. Hinduisti, oblečeni v belo, po prečuti noči z daritvami romajo na Grand Bassin po sveto vodo iz jezera. 
- Oče Laval (september): ljudje vseh ver se zberejo v svetišču očeta Lavala v Port Luisu. 
- Kitajski spomladanski festival (januar/februar): praznovanje kitajskega novega leta po luninem koledarju. Slavnost se začne s čiščenjem doma. Na ta dan ne smejo uporabljati nožev ali škarij. Prevladuje rdeča barva, ki simbolizira veselje. Hrano olupijo in si s tem zagotovijo izobilje v prihodnjem letu, prijateljem pa podarjejo voščeni kolač. Z ognjemeti prepodije zle duhove. 
- Divali (oktober/november): najbolj vesel hindujski praznik. Pred vsako hišo postavijo oljno svetilko. 
- Holi: pisan festival kot mnoge legende, ki ga navdihujejo. Moški in ženske drug drugega škropijo s pobarvano sveto vodo, to je čas veselja in prijateljstva. 
- Cavadee (januar/februar): ceremojije z ognjem in mečevanjem. Telesa nastopajočih so prebodena z iglami, ustnice s kostmi in kovinskimi paličicami.
 
 
Mauritus, ali ste vedeli? Zanimiva dejstva o Mauritiusu:
 
Na Mauritiusu je nekoč živela ptica dodo, ki je še vedno narodni simbol. Dodo je bil velik potomec golobov, ki ni znal leteti.
 
Na otoku prebiva preko milijon prebivalcev, gre za najbolj gosto naseljeno območje Afrike.
 
Do odprtja Sueškega prekopa je bil Mauritius pomembna pomorska postojanka za ladje.
 
Po ukinitvi suženjstva leta 1835 se je na Mauritius za delo na plantažah priselilo veliko Indijcev, ki do danes ostajajo najmočnejša etnična skupina.
 
Mauritus je edina afriška država, kjer je večinska vera hinduizem.
 
Narodna glasba se imenuje sega in izhaja iz časa suženjstva. Pojejo v kreolskem jeziku, ki ga domačini še vedno uporabljajo.
 
Leta 2017 je bil Mauritius ena izmed le štirih držav na svetu, ki ga niso ogrožali domači ali mednarodni konflikti.
 
Mauritius nima svoje vojske.