Južna Afrika



Safari, slikovite gore, svetovno znane vinske kleti, neskončna obala in živahna mesta - vse to je Južna Afrika.

Vreme
Južno Afriko lahko obiščete kadarkoli v letu. Najboljši čas za obisk je seveda odvisen od tega kam greste in kaj bi radi počeli. V Cape Townu je poletje (suho, toplo) od novembra do februarja. Največ možnosti da boste videli kite je od julija do novembra. Na severu je deževno od novembra do februarja, vendar v tem času lahko vidite veliko ptic. Hladnejši zimski meseci so odlični za safari - od maja do septembra.

Lega in površje
Južna Afrika leži med Indijskim in Atlantskim oceanom. Celo 3000 metrov visoka Centralna planota se stromo spušča proti morju in plažam. Obala je dolga kar 3000 km. Južna Afrika se lahko pohvali s kar 290 parki, ki varujejo naravo. Tu prebiva 300 vrst sesalcev, med njimi je tudi velikih pet: lev, afriški slon, bizon, leopard in nosorog.
Narava se preliva od grmičastih in travnatih step do puščav in gozdov.

Podnebje Južne Afrike
Večinoma je tu prijetno subtropsko podnebje. Je relativno suha dežela, največ dežuje na jugo-zahodu pozimi, sicer pa večina padavin pade poleti med nevihtami.
 
Narodni parki
Za vsak narodni park plačate vstopnino. Če prenočujete v samem narodnem parku, je večinoma dnevna vstopnica že vključena v ceno, ni pa nujno. Če prenočujete izven narodnih parkov, priporočamo nakup vstopnice v naprej preko spleta, saj imajo ti gostje prednost pri vstopu. Po večini narodnih parkov se lahko vozite z najetim avtomobilom.
 
Hrana Južne Afrike
Hrana je mešanica afriške, evropske in azijske. Znana je predvsem po mesnih jedeh. Domačini radi obiščejo braai, žar na ulici, kjer si privoščijo chacalaco, jed iz čebule, paradižnika, paprike, korenja in fižola. Še ena priljubljena tradicionalna jed je bobotie, začinjeno mleto meso z jajcem na vrhu. Če ste mesojedec, morate poskusiti biltong (na zraku sušeno meso), droewors (domača klobasa) in boerewors (kmečka klobasa). Restavracije so na splošno cenovno dosegljive.
 
Posebnosti pri obnašanju
Beli in azijski južnoafričani bolj cenijo točnost, kot pa črni domačini. Ti raje sledijo afriškemu času. Če vam rečejo now now, to pomeni, da bodo enkrat kmalu nekaj naredili, ne pa takoj. 
Pljuvanje v javnosti je zelo nevljudno. Starejšim so navajeni dajati posebno pozornost. Kar se tiče napitnin, so 10% napitnine skorajda obvezne in niso vključene v račun. Politika, rasizem in apartheid so občutljive teme, zato jih ne odpirajte z domačini.

Kaj morate obiskati in doživeti v Južni Afriki:
Obiskati morate Cape Town, se povzpeti na Table Mountain in obiskati botanični vrt. Obiščite vinsko klet, Robben Island in okoliške plaže.
Potopite se v zgodovino, ki jo je močno zaznamoval apartheid.
Obiščite Krugerjev narodni park.
Zapeljite se po Vrtni cesti, ki je ena najbolj slikovitih na svetu. Pot je dolga 200 km, vendar lahko prevozite tudi samo kakšen del.
Obiščite Eswatini, nekdanji Swaziland (od leta 2018). 
Južna Afrika je znana tudi po ekstremnih športih in aktivnostih (bungee jumping, smučanje po sipinah, zipline po džungli, potapljanje,..)
Obiščite jame Cango.
Ne pozabite na afriške pingvine na plažah okoli Cape Towna.
Od junija do novembra lahko opazujete kite, med njimi so tudi orke.


Južna Afrika, ali ste vedeli? Zanimiva dejstva o Južni Afriki:

Ob obali Južne Afrike je preko 3000 razbitin ladij.

Južna Afrika je druga največja pridelovalka sadja na svetu in prva po pridelavi makadamije.

Južna Afrika je edina država na svetu, od koder prihajata kar dva Nobelova nagrajenca, vzgojena na ulici.

Ob Vrtni cesti se nahaja najvišji bungee jumping na svetu, visok kar 216 metrov.

V Južni Afriki nakopljejo kar 20% svetovnega zlata.

V Južni Afriki se lahko zapeljete po najdaljši vinski cesti na svetu, dolga je kar 850 km.

V rudniku Premier Mine v Pretoriji so našli največji diamant na svetu. Ima 3006 karatov in tehta več kot pol kilograma.

V bolnišnici v Cape Townu so naredili prvo presaditev srca na svetu leta 1967.