Združeni Arabski Emirati - pred potjo, koristne informacije

POŠLJI POVPRAŠEVANJE

Vizum: ni potreben

Adapter za elektriko: potreben

Valuta: dirham

Najboljši čas za obisk: preko celega leta razen poleti

Zdravstvena tveganja: načeloma tveganj ni, pred potjo se posvetujte z Zavodom za varovanje zdravja

Potrebni dokumenti: veljavni potni list

 

 

ZAE so federacija sedmih emiratov (Abu Dhabi, Dubai, Sharjah, Ajman, Ras Al Khaimah, Fujairah, Umm Al Quwain), ki so se združili v enotno državo 2. decembra 1971. Glavno mesto federacije je Abu Dhabi. Emirat Dubai je vodilen v gospodarstvu, kulturna prestolnica pa je emirat Sharjah.
 
Lokacija: ZAE so na vrhu Arabskega polotoka in mejujo na Saudsko Arabijo, Oman in Qatar. Severna obala gleda proti Iranu preko Perzijskega zaliva.
 
Površina: država je podobne velikosti kot Portugalska. Večina površja zavzema neskončna puščava. Obalni predeli so prekriti s slanimi polji, med tem ko so severni in vzhodni predeli države bolj gorati, zeleni in zato bolj privlačni.
 
Atrakcije: gore, obsežne puščave, romantične oaze, neskončne plaže, beduinske tržnice, legendarno brezcarinsko nakupovanje v Dubaju.
 
Prevozi: v ZAE ni medmestnih avtobusov, edino prevozno sredstvo so taksiji, ki pa so poceni in praktični. Če si želite Emirate ogledati na lastno pest, priporočamo najem avtomobila. Glavne ceste so v dobrem stanju, vozijo pa predvidoma po desni strani.
V Dubaiu imajo avtobusno mrežo, tudi taksiji imajo metre.
 

Vstop v ZAE:

Vizum ni potreben.
 
Svetujemo, da redno spremljate novosti tudi na spletni strani MZZ.


Najem avtomobila in vožnja po ZAE:

Vožnja je vsekakor divja in potrebna je velika pazljivost kljub temu da načeloma vozijo po desni strani. Hitri pasovi na medmestnih cestah so rezervirani za drveče limuzine. Na teh cestah se pogosto znajdeje tudi velike luknje, pesek in kamele. Kljub vsemu, kar se na cestah dogaja, morate ostaniti mirni, saj se grdo obnašanje kaznuje.

Glede alkohola imajo ničelno toleranco! Vinjene voznike pošljejo v zapor.Kako po Dubaju:

Če boste uporabljali lokalni transport, kupite kartico Nol (avtomat ali trafika).

  • Metro: popelje vas do vseh glavnih znamenitosti
  • Avtobus je počasen, vendar je mreža dobro razvejana
  • Tramvaji vozijo po cesti Al Sufouh Road med Media City in Marino
  • Čolni Abras (tradicionalni, leseni) prečkajo Creek, trajekti in vodni taksiji so odlični za ogled znamenitosti
  • Taksi (taksimeter, cene so razumne)

 

Splošne informacije:

Javna stranišča po hotelih in nakupovalnih centrih so kot pri nas. Stranišča na postajah in nekatera druga javna stranišča so samo za moške.

Dubaj velja za varno destinacijo, vendar je kot povsod potrebno uporabljati razum.

 

Elektrika:

Elektrika: 220/240 V, potrebujete adapter zaradi drugačnih vtičnic.
 

Denar:

Uradna valuta je dirham (Dh)
Poceni obrok vas bo stal vsaj 10 dh, nekoliko boljši pa tudi še enkrat več. Vedeti morate, da ZAE niso poceni država. Priporočamo, da denar menjate v bankah ali menjalnicah, ne v hotelih. Najboljša menjalna valuta so ameriški dolarji ali britanski funti. Kreditne kartice sprejemajo praktično povsod. Napitnine niso obvezne, vendar so jih zelo veseli, saj imajo natakarji nizke plače. Cene so večinoma kar fiksne.
 

Vreme:

Poleti (od aprila do septembra) so temperature podnevi zelo visoke, od 38 do 48°C. Noči so občutno hladnejše, med 26 in 30°C. Pozimi (od oktobra do marca) je sončno in prijetno, povprečne temperature so 26°C, ponoči 15°C.
 
Najboljši čas za obisk je od novembra do aprila, ko so temperature za malenkost nižje. Priporočamo da se izogibate praznovanja Ramadana decembra ali januarja, ki prepoveduje prehranjevanje, pitje in kajenje v javnosti od sončnega vzhoda do sončnega zahoda.
 

Ljudje:

Večina prebivalcev je muslimanov. Čeprav v arabskem svetu ZAE veljajo za liberalno deželo, so za naše pojme še vedno zelo konzervativni.
Samo 500.000 od skupaj skoraj treh milijinov prebivalcev (20%) je državljanov, ostali so priseljenci iz ostalih azijskih, pa tudi evropskih in afriških dežel. 
Uradni jezik je arabščina, vendar večinoma vsi govorijo angleško.
 
 
Prehrana:
V Dubaiu je preko 450 restavracij, ki odsevajo etnično pestrost. Tu boste našli domačo, maroško, libanonsko, perzijsko, japonsko, tajsko, indijsko, mediteransko, kitajsko kuhinjo. Arabske specialitete so humus (omaka iz koščkov piščanca in sezama), tabbouleh (sesekljan peteršilj, meta in zdrobljena pšenica), ghuzi (pečena ovčetina z rižem in oreščki), wara enab (vinski listi z rižem), shawarma (pečeni kosi ovčetine ali piščanca s solato in arabskim kruhom), matchbous (pikantna ovčetina z rižem).
 
 
Prazniki:
Vikend se večinoma smatra od petka do sobote – vsaj kar se tiče uradov, ki se lahko zaprejo že v četrtek popoldne. Ritem življenja se za časa Ramadana občutno spremeni. Restavracije izven hotelov so preko dneva zaprte, trgovine pa so čez dan normalno odprte in se zvečer zaprejo.

Zvečer se ljudje zberejo pri obroku, ki se imenuje iftar, velikokrat v šotorih na prostem.

Ramadan 2020: 23 april-23 maj


 

Zdravstveno zavarovanje:

Na poti morate biti obvezno zdravstveno zavarovani, sicer boste ob morebitnem obisku zdravnika ali celo bolnišnice sami nosili izredno visoke stroške. Priporočamo najvišje zavarovalne premije, ki jih lahko sklenete tudi pri nas.
 

Za obisk Dubaja niso obvezna nobena cepljenja. Bolnišnice so dobre, vsekakor pa svetujemo mednarodno zdravstveno zavarovanje Coris.


VODA NI PITNA, pijte ustekleničeno vodo. Sladko vodo namreč delajo iz slane in ni dobrega okusa.

 

 

Atrakcije in plaže:

Moderno mesto neprestano spreminjajo in dograjujejo nove hotele in atrakcije. Omenjamo najbolj zanimive atrakcije.
 
The Creek – Potok
Zgodovinski predel Dubaia je okoli naravnega morskega zaliva, ki seka celotno mesto. Pisani dovi (tradicionalni čolni) se zibljejo na morju in spominjajo na čase nekdanje trgovske postojanke. Po zalivu se lahko zapeljete z vodnim taksijem (abra).
 
Arheološki ostanki
Al Ghusais, Al Sufooh in Jumeirah, ostanki iz sedmega do petnajstega stoletja.
 
Bastakiya
Star predel z ozkimi ulicami in stolpiči je edini ostanek starega Dubaia. Včasih je bilo mesto polno stolpičev, ki so se dvigali nad strehami hiš. Stolpiči niso bili samo estetski, ampak so v času pred elektriko služili za ohlajevanje hiše.
 
Burj Nahar
Eden izmed treh stražnih stolpov mesta. Stolp je obnovljen, obdajajo ga slikoviti vrtovi.
 
WonderLand
Družinski zabaviščni park vas bo zaposlil z domiselnimi vodnimi atrakcijami. Poleg toboganov, najrazličnejših bazenov in vodnih spustov imajo tudi vodni kino in različne predstave.
 
Da bi zadovoljili vedno bolj zahtevnim željam turistov, so v Dubaiu na voljo najbolj neverjetne aktivnosti:
 
- golf (imajo več igrišč)
- potapljanje (plimovanje je majhno, voda topla in plitka, zato je morje primerno predvsem za začetnike)
- vodni športi (zelo številni, ponujajo inštruktorje, izposojo opreme)
- motokros (po puščavi)
- jahanje (tradicionalni šport, tudi jahanje po puščavi, tekmovanja,..)
- gokart
- trekingi (okolica Dubaja, predvsem v hladnejših mesecih od novembra do aprila. Vrhovi so visoki tudi 2000 metrov)
- kamele (svetovno znana tekmovanja, tekme so ponavadi ob četrtkih in petkih pozimi. Možni so tudi safariji v puščavo)
- opazovanje ptic (flamingi, številne ptice selivke predvsem jeseni)
- vožnja po peščenih sipinah z džipi ali štirikolesnimi motorji
- smučanje po sipinah
 
 
Plaže
Glavne plaže so ob cesti Jumeira. Ob dolgi, peščeni plaži se nizajo hoteli, klubi, redki deli plaže so dostopni javnosti. Voda je plitka in varna za plavanje.
 
Javna plaža je ob parku Al Mamzar na strani Deira. Tu so igrišča za otroke, prostori za piknike, stojnice s hrano.
 
Januarja so temperature prijetne in plaže so polne turistov. Poleti je zelo vroče.