ZDA - pred potjo, koristne informacije

POŠLJI POVPRAŠEVANJE

Vizum: potreben

Adapter za elektriko: potreben

Valuta: ameriški dolar, USD

Najboljši čas za obisk: preko celega leta - odvisno od predela kamor potujete

Zdravstvena tveganja: načeloma tveganj ni, pred potjo se posvetujte z Zavodom za varovanje zdravja

Potrebni dokumenti: ESTA, veljavni potni list, pred načrtovanjem potovanja obiščite spletno stran MZZ

 

Vstop v ZDA:

Slovenski državljani za vstop v Združene države Amerike vizuma ne potrebujejo.
 
Morajo pa se predhodno in pravočasno registrirati v program Visa Waiver Program (VWP), ki omogoča državljanom Republike Slovenije (imetnikom navadnih biometričnih potnih listov), da za turistična in poslovna potovanja do 90 dni vizuma ne potrebujejo. V okviru VWP obiskovalci svojega statusa v ZDA ne morejo spremeniti ali obiska podaljšati. 
 
Mejne službe na vstopno/izstopnih točkah v ZDA striktno kaznujejo vsako najmanjšo prekoračitev dovoljenega števila dni bivanja ali drugačno kršitev pogojev brezvizumnskega vstopa. 
 
Electronic System for travel Authorization (ESTA)
Od 2010 je za vstop v ZDA brez vizuma v turistične in poslovne namene za potnike vseh držav, vključenih v Visa Waiver Program (VWP), obvezen elektronski sistem za avtorizacijo potovanja (Electronic System for travel Authorization - ESTA). Registracijo lahko opravite na uradni spletni strani.
Program ESTA je v izključni pristojnosti imigracijskih oblasti ZDA - več informacij lahko pridobite pri predstavništvih ZDA in na spletni strani, kjer je dostopen tudi obrazec elektronske vloge za ESTA.
 
Svetujemo, da registracijo opravite le prek spletne strani https://esta.cbp.dhs.gov, kot uradne spletne strani ameriških imigracijskih oblasti. Taksa za registracijo znaša 14 USD. Če vam kdo skuša zaračunati višjo takso, je to lažna spletna stran in se lahko zgodi, da pridobljena ESTA ne bo veljavna.

V ZDA je mogoče potovati samo z biometričnim potnim listom, zato vsem tistim, ki takega potnega lista še nimajo in se odpravljajo na tako pot, svetujemo še, da za nov potni list pravočasno zaprosijo.
 
Nekaj splošnih  informacij o programu ESTA: 
- vlogo je potrebno izpolniti vsaj tri dni pred odhodom 
- prijava v programu ESTA velja dve leti, oziroma do izteka potnega lista.
- če imate veljaven vizum za vstop v ZDA, preveritev ESTA ni potrebna 
 
Zavrnitev ESTA še ne pomeni zavrnitve vstopa v ZDA. V primeru zavrnjene preveritve ESTA se obrnite se na predstavništvo ZDA, ki vam bo posredovalo nadaljnja navodila za pridobitev vizuma. 
 
Svetujemo, da redno spremljate novosti tudi na uradni spletni strani: https://esta.cbp.dhs.gov.


Najem avtomobila in vožnja po ZDA:

Za prevzem avtomobila potrebujete naše, mednarodno vozniško dovoljenje in kreditno kartico voznika.

Nekatere posebnosti glede vožnje:

Pri vsakem »stop« znaku je potrebno v vsakem primeru popolnoma ustaviti vozilo.

Striktno se držite omejitev hitrosti, oz vozite tako hitro, kot vozijo ostali.

Na vseh cestah imajo postavljene kamere. Vsak prekršek, ki ga naredite je tako zaveden, obvestilo o prekršku vam pošlje družba, pri kateri imate najet avtomobil. Ker so vam pri prevzemu avtomobila potegnili slip kreditne kartice, vam le to bremenijo za višino zneska prekrška.

Na semaforju lahko kljub rdeči luči zavijete desno če imate prosto pot.

Car pool: na nekaterih avtocestah, predvsem v velemestih, imajo poseben pas, ki se imenuje car pool. Po tem pasu lahko vozite samo, če imate v avtu določeno število ljudi, številka je posebej označena.

Merske enote:

Uporabljajo star britanski merski sistem, ki ga v Angliji ne uporabljajo več. Meijo v inčih, feetih, miljah, galonah in funtih.

 

Elektrika:

110 V, potrebujete adapter. Bodite pozorni na drugačno elektriko tudi ob nakupu elektičnih pripomočkov.
 

Alkohol in kajenje:

Kajenje je prepovedano na vseh javnih prostorih, kajenje je dovoljeno na posebej označenih prostorih.

Za pitje alkohola morate v ZDA dopolniti 21 let. Prav tako je v večini držav prepovedano pitje alkohola izven barov in restavracij, se pravi na ulici.

 

Nakupovanje:

Američani večinoma kupujejo preko spleta ali pa v velikih trgovskih središčih, ki jih imenujejo mall. Če naletite na outlet mall, se obvezno ustavite, saj boste verjetno naleteli na visoke popuste dobrih blagovnih znamk.

Ceni, ki jo vidite na artiklu, dodajo še davek, ki se po državah razlikuje in znaša nekje od 4 do 8%.

 

Narodni parki:

Večinoma se vstopnina plača na vozilo in ne na osebo. Narodni parki so dobro zavarovani, označeni, vedno dobite brezplačne brošure z bogatimi informacijami in nasveti. Pravil, ki v parku veljajo, se morate strogo držati, saj so kazni za kršitelje visoke.

 

Napitnine:

So v restavracijah v navadi, znašajo nekje 10%. Če napitnine ne daste, pomeni da ste bili s storitvijo nezadovoljni.

 

Zdravstveno zavarovanje:

Na poti morate biti obvezno zdravstveno zavarovani, sicer boste ob morebitnem obisku zdravnika ali celo bolnišnice sami nosili izredno visoke stroške. Priporočamo najvišje zavarovalne premije, ki jih lahko sklenete tudi pri nas.

 

Letališča:

V ZDA jemljejo varnost v letalskem prometu izredno resno, zato bodite pripravljeni na počasne in dolge čakalne vrste na letališčih. Priporočamo, da ste na letališču VSAJ tri ure pred načrtovanim poletom. Če je ta čas manjši in ste zaradi tega zamudili letalo, je odgovornost izrecno na strani potnika.