Sri Lanka - pred potjo, koristne informacije

POŠLJI POVPRAŠEVANJE

Vizum: potreben, dodatno elektronska dovolilnica za potovanje

Adapter za elektriko: potreben

Valuta: rupija

Najboljši čas za obisk: od novembra do aprila

Zdravstvena tveganja: načeloma tveganj ni, pred potjo se posvetujte z Zavodom za varovanje zdravja

Potrebni dokumenti: potni list, vizum (ob vstopu), elektronska dovolilnica

 

Vstop v Sri Lanko:

Slovenski državljani potrebujejo vizum za vstop na Šrilanko.
 
Šrilanka za vsa turistična in poslovna potovanja v državo zahteva elektronsko odobritev potovanja (ETA - Electronic Travel Authorization). Več informacij je dostopnih na naslednji spletni strani http://www.eta.gov.lk
 
Vizum z veljavnostjo do 30 dni za namen turističnega obiska se lahko pridobi na mejnem prehodu ob vstopu v državo (enostranska odločitev).
 
Za vse dodatne informacije je pristojno Veleposlaništvo Šrilanke na Dunaju.


Najem avtomobila in vožnja:

Najem avtomobila močno odsvetujemo.
 


Merske enote:

Uporabljajo angleške merske enote in metrični sistem.

 

Elektrika:

230 v / 50 Hz. Vtičnice so lahko zelo različne, adapter potrebujete.

 

Časovni pas:

Slovenija +6 ur.

 

Vreme:

Šri Lanka je tipična monsunska dežela z izrazito suho in deževno dobo. Yala imenujejo deževni monsun, ki traja od maja do avgusta in prinaša vlago na južna, centralna in zahodna tla, Maha pa je obdobje, v katerem dežuje na dež severu in vzhodu dežele od oktobra do januarja. Temperature v nižje ležečih obalnih regijah so vse leto visoke, vendar hitro padejo z višino v goratih predelih, kjer se zdi, da je večna pomlad. Najvišje temperature so od marca do junija, najhladnejši čas pa je od novembra do januarja. Največ padavin je na jugu, jugo zahodu in v centralnem višavju, severni in severno osrednji del pa je zelo suh.
 
Najboljši čas za obisk je tako nekje od decembra do marca, ko je na turističnih področjih najmanj dežja.
 

Narava in površje:

Šri Lanka ima obliko velike solze, ki pada iz južnega konca ogromnega Indijskega subkontinenta. Od Indije jo loči 50 kilometrov široka Palkška ožina. Veriga koralnih otočkov, ki je znana pod imenom Adamov most skoraj tvori naraven most med obema državama. Otok je dolg 350 in širok 180 kilometrov. 
Na južni polovici otoka prevladuje čudovita in divja gričevnata pokrajina, celotno severno polovico pa tvori velika planota, ki se razteza od konca hribovite dežele do polotoka Jaffne. Najvišja gora je 2524 m visoka Mt Pidurutalagala. Najboljše plaže so na jugozahodni, južni in jugovzhodni obali.
 
V tropskem deževnem gozdu na jugozahodu dežele uspevajo ebenovina, tikovina, čudovite orhideje in zdravilne rastline, uporabljene v tradicionalni medicini. Hladen in vlažen hriboviti svet prekrivajo pašniki, rododendroni in zakrneli gozdovi, v nerodovitnem predelu na severu dežele pa preživijo le grmičevje in pašniki. 
Živalstvo Šri Lanke je med najbolj nenavadnimi in raznolikimi. V 86 vrst sesalcev spada slavni slon, ki je edinstvena podvrsta azijskega slona, leopard, jelenjad, opice, leni medvedi, divji prašiči, leteče lisice, šakali, kobre, dve vrsti krokodilov in kar pet vrst orjaških želv. Otok je pomemben sezonski dom ptic selivk in flamingov, ki se sem umaknejo pred zimo na severu. Najboljši čas za opazovanje ptičev je od januarja do aprila. Na Sri Lanki živi preko 400 vrst ptic, 21 je endemitov. Med selilkami je kar nekaj takih vrst, ki vsako leto poletijo v arktično tundro. 
Šri Lanko brez slonov si kar težko predstavljamo. Lepo okrašeni nastopajo v najbolj svetih verskih procesijah, pomagajo pri gradnji prestolnic, njihove podobe pa krasijo templje in palače. Slone lovijo in dresirajo že preko 2000 let, kljub temu pa vrsta do prihoda Evropejcev ni bila ogrožena. Belci so začeli pokol, samo angleški major TW Rogers je v 12 letih pobil preko 1200 živali. Na začetku stoletja je bilo 12.000 divjih slonov, danes jih je le še 2500 in 500 domačih.
 

Denar:

Uradna valuta je šri lanška rupija.
 
Šri Lanka je poceni dežela za potovanje. 
 
Na vseh glavnih bankah menjajo potovalne čeke, vendar je priporočljivo, da imate s seboj tudi nekaj denarja (v Colombu in Hikkaduwi je polno menjalnic). Najboljša tuja valuta je USD. Bankomati so vse bolj običajni, še posebno v glavnih mestih, vendar le v Colombu in Kandyju sprejemajo kreditne kartice. Pri vseh nastanitvenih ali restavracijskih računih srednjega in višjega razreda se doda 10% obvezne napitnine. Tudi ni potrebno, da dajete napitnine taksistom in šoferjem. Hotelski nosači običajno dobijo 10-20 Rs za težko prtljago. Cene v Šri Lanki so razmeroma fiksne, vendar imejte barantanje za običajno stvar. Ugotovite približen znesek in pridite do skupnega sprejemnljivega dogovora. Razburjenje in vpitje vas ne bo pripeljalo nikamor.
 
 

Zdravstveno zavarovanje:

Na poti morate biti obvezno zdravstveno zavarovani, sicer boste ob morebitnem obisku zdravnika ali celo bolnišnice sami nosili izredno visoke stroške. Priporočamo najvišje zavarovalne premije, ki jih lahko sklenete tudi pri nas.

Šri Lanka spada v dežele z malarijo. Izjema so mestna območja Colombo, Kalutara in Nuwara Eliya. Za bivanje na podeželju pripročamo jemanje zdravil proti malariji. Priporočamo, da pri nas dokupite CORIS zdravstveno zavarovanje v tujini z asistenco. Katera zdravila vzeti s seboj: aspirin, sredstva proti srbenju zaradi pikov, antibiotike, sredstva za prebavne motnje, antiseptik in obliže, multivitamine, tablete za grlo in prehlad.

Prvo pravilo je: NE PIJTE VODE IZ PIPE, kupujte ustekleničeno vodo. Pazite tudi pri naravnih sokovih, sladoledu (ne kupujte ga pri pouličnih prodajalcih) in ledu. Solato in sadje umijte z ustekleničeno vodo. Jejte pečeno in prekuhano hrano, ne prekajene. Jejte v čistih in polnih restavracijah.

 

Varnost:
Pred načrtovanjem potovanja preverite nasvete na spletni strani MZZ:
 
Vsem slovenskim državljanom, ki so na otoku ali se tja odpravljajo, svetujemo previdnost, dosledno upoštevanje odločitev lokalnih varnostnih organov in pridobitev ažurne informacije o stanju na ciljni lokaciji pred potovanjem.
 
 

Etiketa:

Obiskovalci morajo upoštevati občutljive navade in obnašanje domačinov. Če ne veste, kaj storiti, vprašajte, vedno vam bodo pomagali. Zelo pomembno je ustrezno oblačenje. Nikjer ni dovoljen nudizem, sproščena obleka za na plažo pa nikakor ni primerna za obisk templjev in svetih krajev. Za obisk templja se morate sezuti, ne smete nositi pokrivala, prekrite pa morate imeti noge in ramena.

 

Ljudje:

Šri Lanka ima populacijo 19 milijonov, poselitev 270 ljudi na kvadratni kilometer pa je ena največjih gostot v Aziji. Še leta 48 je tu živelo le 7 milijonov ljudi, danes pa je kar tretjina mlajša od 15 let. Sinhalezijce in Tamilce na videz težko ločimo, lažje je po jeziku in veri. 
 
Sinhalezijci predstavljajo 74% prebivalstva. Govorijo sinhalo, so budisti in veljajo za počasne in flegmatične ljudi. Njihove korenine so verjetno nekje na severu Indije, na Šri Lanko pa naj bi prišli okoli 6. stoletja pnš. Imajo kastni sistem, čeprav ni tako pomemben kot v Indiji. 
 
Tamilci so druga največja etnična skupina, predstavljajo 18% prebivalstva. Večinoma so hindujci in govorijo tamilski jezik. Veliko več Tamilcev živi v južni Indiji. Na Šri Lanki sta dve različni skupini Tamilcev. Prvi Tamilci na otoku so vdirali iz Indije že pred 1000 leti, danes ta skupina živi na severu Šri Lanke, kjer predstavlja večino in ob vzhodni obali skupaj z muslimani in Sinhalezijci. Druga skupina so gorski ali plantažni Tamilci, katerih prednike so sem pripeljali Angleži za delo na plantažah šele v 19. stoletju. Skupini se med seboj ločita po zgodovini in kasti, ki je veliko pomembnejša kot pri Sinhalezijcih. 
 
Muslimani predstavljajo 7% prebivalstva, verjetno so potomci indijskih in arabskih trgovcev. Rztreseni so po vsem otoku, še vedno pa imajo v rokah velik del trgovine. Večinoma govorijo tamilsko. 
 
Nekaj je še potomcev Evropejcev, ki pa imajo še vedno močno vlogo v politiki in gospodarsrvu. Skupine prvotnih prebivalcev je politika naseljevanja skoraj uničila, nekaj manjših skupnosti Ved je preživelo na vzhodu. Veddah v sinhalezijskem jeziku pomeni neciviliziran, sami pa se imenujejo »gozdni ljudje«. Ljudstvo nima enotne vere, navad in načina življenja. Tisti, v okolici Anuradhapure gojijo riž, tisti na vzhodu so odlični ribiči, skupina na jugovzhodu pa je najbolj izolirana in se s kmetijstvom skoraj ne ukvarja. Vse skupine so bile podvržene vplivom moderne družbe, v 50. in 70. letih pa so bile žrtve asimilacijske vladne politike. 
 
 
Budizem je uradna vera 70% prebivalstva, ima pa zelo velik spiritualni in kulturni pomen. 
 
Uradni jeziki so angleški, sinhalezijski in tamilski. 
 
V budističnih samostanih so stoletja varovali umetnost pisanja in stare spise, ki opisujejo Budino življenje, prihod Indijcev na Šri Lanko, znanja medicine, astrologije in predpise o življenju menihov. 
 
V kiparstvu prevladujejo Budine podobe, ki so bile sprva iz apnenca, pozneje pa so uporabljali žad, marmor, smaragd, kremenjak, slonovino, korale, včasih tudi les in kovino. Slikarstvo, ples in glasba po mnenju ortodoksnih budistov niso prinašala nič dobrega, kjub temu pa so ljudje hranili te veje umetnosti. 
Budistična arhitektura je tu razvila svojo lastno različico. Osnovna enota je dagoba – prostor, kjer varujejo verske relikvije. Skozi čas se je njihova oblika spreminjala od preprostih opečnatih do ogromne dagobe v Anuradhapuri, ki je bila tako visoka kot Keopsova piramida. V arhitekturi se pozna vpliv bližnjega hinduizma, kot tudi različnih smeri, ki so jih prinašali trgovci in priseljenci, predvsem pa Evropejci, ki so gradili močne trdnjave, cerkve in zahodnjaške cerkve. 
 
PLES: Zabava zaradi zabave je bila v preteklosti versko zaničevana, kljub temu pa sta ples in glasba preživela skozi stoletja. Sinhalezijski ples je podoben indijskemu, vendar vključuje akrobatstvo in simboliko, ki prispeva k pripovedi zgodbe. Ples lahko razdelimo na kandijski ples goratih predelov in hudeičev ples nižjih pokrajin. 
Ples Kandy ima korenine v kohomba kankariya ritualih, ki so jih prirejali vaščani v čast bogu Kohombi. Razvila se je tudi posvetna enačica. Ples spremljajo bobnarji, njihov instrument se imenuje gatabere. Boben ima na eni strani opičje, na drugi pa kravje usnje. 
Hudičev ples temelji na prepričanju, da nas obdajajo zlobna bitja, ki nas lahko prizadanejo in jih je zato treba pomiriti. Plesalci so pisano oblečeni, demone pa predstavljajo umetniške maske. 
Ljudsko gledališče je kombinacija plesa, igre v maskah, bobnanja in ritualu zakljinjanja in s tem živahno predstavijo folkloro Šri Lanke. Rezbarjenje, tkanje, lončarstvo in kovinarstvo so visoko razvite obrti in Šri Lanka je posebno znana po svojih biserih. V mestu Ambalangoda lahko vidite maske Šri Lanke, Ratnapura pa je cebter Šri Lanke za prodajo biserov.
 

 

Hrana in pijača:

Riž in curry prevladujeta v obrokih in navadno dobite zraven še zelenjavo, meso in ribe. Prav tako lahko dobite vegetarianski thali, okusno začinjen biriyani in kool, zelenjava, ki jo lahko dobite kuhano, pečeno ali pa samo sušeno na soncu. Enkraten prigrizek na Šri Lanki so kobilice, ki imajo podoben okus kot palačinke, postrežejo pa jih z jajci ali medom in jogurtom. Obalna mesta nudijo odlične ribe in popotniki so navdušeni nad okusno domačo tuno. Šri Lanko ima obilo tropskega sadja, odličen čaj in zadovoljivo pivo.

 

Atrakcije in plaže:

Colombo 
Colobmo je največje in hkrati glavno mesto otoka. Colombo je pisan, živahen in vreden ogleda. V poslovnem centru so številne trgovine, knjigarne, znameniti stolp z uro, model svetilnika, stanovanje predsednika in skupina kolonialnih stavb, ki prispevajo k vzdušju preteklega cesarstva. 
Sredi mesta je zelenica Galle Face Green, kjer igrajo kriket in spuščajo papirnate zmaje. Cinammonovi vrtovi so najmodernejša soseska z elegantnimi graščinami in z največjim parkom v mestu. Ob mestni trdnjavi je bazar Pettah, kjer lahko vidite čudovito zmašnjavo sadja, zelenjave, mesa, draguljev, zlata, srebra in medenine. 
 
Anuradhapura
Razvaline starodavne prestolnice so na severnem delu otoka. Že leta 380 pr.n.št. je Anuradhapura postala glavno mesto Šri Lanke in sinhalezijski kralji so preko 1000 let vladali iz tega čudovitega mesta. Njegove impresivne ostanke so odkrili v zgodnjem 19. stoletju in jih od takrat prenavljajo. 
Sveto drevo Bo je najsvetejši kraj starega mesta in z več kot 2000 leti hkrati najstarejše drevo na Zemlji. Zraslo je iz drevesa, pod katerim je Buda dosegel razsvetljenje. 
Najstarejši izmed mnogih templjev v Anuradhapuri je Thuparama Dagoba, ki naj bi hranil pravo Budino kost. Tempelj Jetavanarama Dagoba je bil včasih visok preko 100 metrov, v njem je prebivalo 3000 spoštovanih menihov. Tu so še muzeji, čudovito obnovljen dvojni ribnik, ki so ga včasih menihi uporabljali za ritualna kopanja in ogromni rezervoarji za vodo, s katerimi so namakali riževa polja. 
Anuradhapuro bi lahko imenovali šri lanško Akropolo. 
 
Pollonaruwa
Po zatonu Anuradhapure je pred 1000 leti vzcvetela nova prestolnica Šri Lnke, Pollonaruwa. Bila je polna čudovito okrašenih zgradb, templjev in parkov. Ohranjena je kraljeva palača, jezerca s krokodili in številne druge impresivne zgradbe. 
 
Kandy
Umaknjeno najpomembnejše mesto hribovite notranjosti je zgrajeno ob umirjenem jezeru v slikoviti dolini, ki jo obkrožajo hribi. Zaradi svoje lege v notranjosti otoka in kar 500 metrov nad morjem je tu popolnoma drug svet. Zahvaljajoč blago nagnjenim opečnatim streham in mestnemu jedru z zabavno mešanico starih trgovin, trgov in hotelov, je mesto dobilo značilen arhitekturni značaj. 
Izredna atrakcija je osmerokoten zobni tempelj Dalada Maligawa, tempelj, v katerem je najpomembnejša verska relikvija Šri Lanke – sveti zob Bude. Tu so vsakodnevne ceremonije v spoštovanje ostanka Zoba in vsaka privlači v belo oblečene romarje, ki nosijo lotusove cvetove. 
Zapeljali se boste ob slikovitem umetnem jezeru, kupovali na pisani tržnici, obiskali pa boste tudi Muzej draguljev in Umetnostno-obrtni center. 
 
Sigiriya
Spektakularna skalna trdnjava Sigirya ali Levja skala je ena največjih atrakcij Šri Lanke. Nekoč je bila mogočna utrdba, pozneje pa zatočišče duhovnikov. Na vrhu 200 metrov visoke izrezljane skale so postavili še palačo, ki je bila na svojem višku pravi arhitekturni dragulj. Skala se skrivnostno dviga iz džungle, do nje vodi pot mimo čudovitih kraljevih vrtov z jezerci in otočki. Vhod v trdnjavo predstavljata dve ogromni levji šapi, od koder izhaja tudi ime skale. 
 
Hikkaduwa
Hikkaduwa je najbolj razvito otoško obalno naselje. Ima vrsto prenočišč, dobrih restavracij in prijetne obmorske promenade s številnimi bari. To je dober kraj za potapljanje z masko na privlačnem in lahko dostopnem koralnem grebenu, potapljanje na številne razbitine ob plažah, vožnjo s čolnom s steklenim dnom in deskanje. To je kraj za počitek, predvsem priljubljen pri zahodnjakih. Imajo tudi številne rokodelske trgovine, budističen tempelj, jezero z živahnim ptičjim življenjem in precej nevaren promet, ki drvi po glavni cesti. 
 
Galle
Pristaniško mesto Galle je četrto največje na otoku in zgodovinsko najpestrejše še živeče mesto. Zgodovinarji domnevajo, da je prav Galle biblijski Tarshish, kjer je kralj Salomon dobival dragulje, začimbe in pavje perje, današnji pomen pa je dobil šele s prihodom Evropejcev. Nizozemci so tu zgradili ogromno trdnjavo, ki je danes zavarovana pod Svetovno dediščino in je popolnoma ohranjena. Videli boste obzidje, muzeje, stara vrata, svetilnik in črpalko, ki ne morsko vodo škropila po mestnih ulicah in preprečevala prah. Znotraj trdnjave so stare nizozemske hiše in cerkve, povezane z ozkimi, kamnitimi ulicami. 
 
Negombo
Negombo je nekdaj prijetna ribiška vasica, danes pa letoviško mesto severno od Colomba. Leži ob traku peščene obale, zavarovalne s slikovito laguno. V času Nizozemcev je mesto zacvetelo s prodajo cimeta, ostankov te dobe pa je po celem mestu veliko. Obiščete lahko staro nizozemsko trdnjavo in pokopališče in več lepih kolonialnih hiš. Zaradi neštetih krščanskih cerkva ga imenujejo tudi Mali Rim. Nizozemci so zapustili tudi splet kanalov, ki se ob obali vlečejo celih 120 kilometrov. Zaliv je poln tipičnih ribiških čolnov, ovul, ki mestu prinašajo sloves odličnih ribjih restavracij. 
Mesto še vedno obdajajo prikupne ribiške vasice z ribjimi tržnicami. 
 
Mihintale
Svetišče Mihintale ima za sinhalezijce ogromen spiritualni pomen, saj od tod izhajaj budizem Šri Lanke. Do spektakularnih zgradb na griču vodi kar 1840 granitnih stopnic. 
 
Jamski tempelj Dambulla
Ko so kralja Valagam Bahuja uničili in pregnali iz Anuradhapure, se je zatekel v to kraško jamo. Potem, ko je ponovno dobil oblast, je v jami postavil čudovit skalni tempelj. V petih dvoranah so shranjene Budine podobe, na stenah pa je upodobljeno Budino življenje. 
 
Slonja sirotišnica Pinnewala
Država v tem parku skrbi za preko 50 osirotelih ali zapuščenih slončkov. Park je odlična atrakcija, saj nikjer drugje ne boste videli toliko divjih slonov na kupu. Vsak slon ima svojega varuha, ki skrbi za pravlino prehrano, drugače pa se prosto sprehajajo po rezervatu. Opazujete jih lahko tudi pri kopanju in hranjenju. 
 
Botanični vrtovi Peradenya
vrtovi so samo 6 kilometrov iz Kandyja, pred prihodom Evropejcev pa so pripadali kraljem. Danes so z 60 hektari največji botanični vrt na Šri Lanki. Videli boste drevored kraljevih palm, orhideje, nenavadna pa je velikanska figa, ki ima korenine prepredene na 1600 kvadratnih metrih. 
 
Nuwara Eliya
Mesto svetlobe je bilo britansko gorsko mestece s podobo prave angleške vasice. Imelo je vse: podeželski klub, hiše z velikimi vrtovi in lovskimi trofejami, parke in veliko golf igrišče. Nuwara Elya je zrasla preko 1800 metrov visoko, obdajajo jo plantaže čaja. 
 
Ella
Šri Lanki ne manjka čudovitih razgledov, pogled s 1100 metrov visoke vasice Ella na daleč spodaj ležečo plažo pa je nekaj posebnega. Nekaj kilometrov iz vasi bučijo divji slapovi Ella. 
 
Narodni park Yala
Najbolj obiskan park dežele varuje kar 996 kvadratnih kilometrov morja, obale in zaledja. Pokrajina je mešanica grmovja, planjav, lagun in skalnatih izrastkov. Še posebej je znana po divjih slonih, ki jih boste najbolje videli od oktobra do decembra. Tu živijo še leopardi, medvedi lenivci, srne, krokodili, divji prašiči, opice, bizoni in neštete ptice. 
 
Plaže zahodne obale
Zahodna obala je glavno morsko in peščeno področje Šri Lanke, saj se tu raztezajo ene najlepših plaž na svetu. Tu senca palm pada na zlati pesek, ki ga ližejo čisti sinji valovi. Plaže se raztezajo preko 270 kilometrov daleč, najlepši 
čas za obisk pa je od novembra do aprila. Večina hotelov je na obronkih ribiških mest, nekaj pa jih tudi prekinja samoto plaž.