MEHIKA - pred potjo, koristne informacije

POŠLJI POVPRAŠEVANJE

Vizum: ni potreben

Adapter za elektriko: potreben

Valuta: mehiški peso

Najboljši čas za obisk: od decembra do aprila

Zdravstvena tveganja: so priporočena cepljenja, pred potjo se posvetujte z Zavodom za varovanje zdravja

Potrebni dokumenti: veljavni potni list še vsaj 6 mesecev po povratku

 

Vstop v Mehiko:

Slovenski državljani za vstop v Mehiko vizuma ne potrebujejo.
 
Na podlagi brezvizumskega režima lahko v državi ostanejo do 6 mesecev. Potni list mora biti ob vstopu v Mehiko veljaven še najmanj 6 mesecev.


Etiketa:

Posebne etikete ni, ljudje so izredno odprti in gostoljubni. Ko nekoga spoznate, rečete Mucho gusto. Če vas povabijo k sebi domov, je to velik kompliment, s seboj prinesite drobno pozornost in zamudite vsaj pol ure.
 

Hrana, pijača in nočno življenje:

Mehiška kuhinja je izredno raznolika in barvita. Odlično hrano prodajajo v taquerias (strežejo tacos, ali manjše prigrizke), comedores (kantina s preprosto hrano), mercados (tržnice), fondas (majhne, družinske restavracije) in restaurantes.

Posebno mesto v kuhinji ima čokolada, ki je bila v času Aztekov hrana bogov, kakavova zrna so uporabljali celo kot menjalno sredstvo namesto denarja.

Specialitete se spreminjajo po regijah, v vsakem primeru pa boste deležni koruze, čilija in fižola. Taco pripravijo s katerim koli mesom, ribo ali zelenjavo, ki jo zavijejo v tortiljo. Začinijo z omakami. Quesadilla je polnjena tortilja, prekrita s sirom. Enchiladas so manjše, polnjene tortilje, začinjene s čilijem. Pri tostadas tortilje zapečejo in ohladijo, tako da hrustajo, potem pa dodajo meso, zelenjavo in omake.

Pri pijači je kraljica zagotovo tekila, ki jo delajo iz srčik agave.

Hrana in zabava gresta v Mehiki z roko v roki. Pred odhodom na potovanje preverite, kateri festivali se bodo odvijali v vaši bližini in kakšnega tudi obiščite.

 

Denar:

Valuta je mehiški peso. Ne pozabite na barantanje s trgovci na tržnicah, kjer morate imeti gotovino. Sicer lahko denar dvigate na ATMjih. Če boste s seboj nesli gotovino, naj bodo to USD. Kreditne kartice sprejemajo v hotelih, trgovinah in boljših restavracijah.
Napitnine so v navadi v restavracijah in hotelih.

 

Elektrika:

127 V, potrebujete adapter. 
 

Vreme:

Najboljši čas za obisk je od decembra do aprila, ko je sušno obdobje. Julij in avgust je prehodno obdobje, lahko pa se že pojavijo tropske nevihte, ki so sicer značilne za september.  Maja in junija je najbolj vroče.

 

Zdravje:

Pazite se bolezni, ki se prenašajo s hrano in komarji. S seboj imejte dober repelent, kremo za sonce in pazite kje in kaj jeste ter pijete. Bolnišnice, predvsem privatne, imajo dober standard. Vsekakor morate pred potovanjem skleniti zdravstveno zavarovanje za tujino. Vsekakor pred potovanjem pridobite informacije na Zavodu za varovanje zdravja.

Obveznih cepljenj sicer ni, vendar pa so določena priporočljiva. Če boste obiskali jug Mehike, je priporočljiva preventiva proti malariji.

 

Nakupovanje:

Vsak kraj v Mehiki ima tržnico. Večinoma prodajajo hrano, velikokrat pa tu dobite tudi spominke. Zagotovo boste domov prinesli mehiške začimbe, tekstilne izdelke, nakit iz srebra, spominke iz lesa ali usnja.

 

Zdravstveno zavarovanje:

Na poti morate biti obvezno zdravstveno zavarovani, sicer boste ob morebitnem obisku zdravnika ali celo bolnišnice sami nosili izredno visoke stroške. Priporočamo najvišje zavarovalne premije, ki jih lahko sklenete tudi pri nas.

 

Česa v Mehiki ne smete zamuditi:

- opazovanje ptic (San Blas, Laguna Manialtepec, polotok Yucatan, laguna Catemaco)

- podvodni svet (Isla San Jorge, Isla Cozumel, Isla Mujeres, Riviera Maya)

- treking (Copper Canyon, Pueblos Mancomunados, vulkan Iztaccihuatl)

- srebro v kraju Taxco

- naravni rezervat Sian Kaan

- tekila v kraju Tequila (ali kje drugje..)

- plaže

- Voladores de Papantla (starodavni verski ritual)

- Tulum: piramide in plaže

- muzej Fride Kahlo

- Mariachi

- tržnice