Južna Afrika - pred potjo, koristne informacije

POŠLJI POVPRAŠEVANJE

Vizum: potreben

Adapter za elektriko: potreben

Valuta: rand

Najboljši čas za obisk: preko celega leta - odvisno od predela kamor potujete

Zdravstvena tveganja: načeloma tveganj ni, pred potjo se posvetujte z Zavodom za varovanje zdravja

Potrebni dokumenti: vizum, potni list

 

Vstop v Južno Afriko:

Slovenski državljani potrebujejo vizum za vstop v Republiko Južno Afriko.
 
Veleposlaništvo Republike Južne Afrike na Dunaju ne zahteva več osebne prisotnosti ob podaji vloge za vizum. Potni list, vizumsko vlogo in ostalo vizumsko dokumentacijo lahko slovenski državljani pošljejo na veleposlaništvo s kurirsko službo.
 
Leta 2010 je v Republiki Južni Afriki začeti veljati drugačen vizumski režim. Slovenski državljani od tega datuma naprej potrebujejo tudi tranzitni vizum, če tranzitirajo to državo. Več informacij pridobite na Veleposlaništvu Republike Južne Afrike na Dunaju.
 
Veleposlaništvo Republike Južne Afrike na Dunaju je obvestilo, da slovenski državljani od leta 2015 ne potrebujejo tranzitnega vizuma, če potujejo v sosednje države (Namibija, Bocvana, Zimbabve, Mozambik, Lesoto in Svaziland)  preko navedenih mednarodnih letališč: O R Tambo International, Johannesburg; Cape Town International, Cape Town; King Shaka International, Durban; Lanseria, Johannesburg.
 
Za potovanja preko kopenskih meja se še vedno potrebuje tranzitni vizum.
 
Za informacije o potovanju mladoletnih oseb obiščite spletno stran veleposlaništva www.suedafrika-botschaft.at ali se obrnite na njihov konzularni sektor na naslov vienna.consular(at)dirco.gov.za.


Najem avtomobila in vožnja:

Za prevzem avtomobila potrebujete naše, mednarodno vozniško dovoljenje in kreditno kartico voznika.

Vozijo po levi strani, uporabljajo km/h in litre. Po avtocestah je omejitev 120 km/h, po mestih večinoma 60 km/h. Cestno omrežje je dobro, hitre ceste so večinoma plačljive. V mestih priporočajo, da so vrata zaklenjena in okna zaprta, v avtu ne puščajte nič na vidnem mestu. Prav tako se izogibajte nočni vožnji, predvsem zaradi živali.
Če parkirate ob cesti, bodo verjetno do vas stopili domačini in vam ponudili, da vam čuvajo avto. Če se boste za to odločili, jim dajte cca 5 randov.
 

Merske enote:

Uporabljajo metrični merski sistem, kot pri nas.

 

Elektrika:

230V/50hz v Južni Afriki in Tanzaniji, s tem da so v slednji samo 3-pinske vtičnice.

 

Časovni pas:

Enak kot pri nas.

 

Vreme:

Južno Afriko lahko obiščete kadarkoli v letu. Najboljši čas za obisk je seveda odvisen od tega kam greste in kaj bi radi počeli. V Cape Townu je poletje (suho, toplo) od novembra do februarja. Največ možnosti da boste videli kite je od julija do novembra. Na severu je deževno od novembra do februarja, vendar v tem času lahko vidite veliko ptic. Hladnejši zimski meseci so odlični za safari - od maja do septembra.

 

Narodni parki:

Za vsak narodni park plačate vstopnino. Če prenočujete v samem narodnem parku, je večinoma dnevna vstopnica že vključena v ceno, ni pa nujno. Če prenočujete izven narodnih parkov, priporočamo nakup vstopnice v naprej preko spleta, saj imajo ti gostje prednost pri vstopu. Po večini narodnih parkov se lahko vozite z najetim avtomobilom.

 

Denar:

Južna Afrika je znana po številnih goljufijah s kreditnimi karticami, zato nekatere banke blokirajo bremenitve iz te države. Priporočam, da pred odhodom kontaktirate svojo banko in sporočite da potujete v Južno Afriko. Če boste jemali s seboj gotovino, lahko menjate evre.
Uradna valuta je rand. Trenutno za 1 eur dobite cca 15,5 randov.
 
Plače so nižje kot pri nas, zato so napitnine v navadi – nekje od 10 do 15%.
 

Zdravstveno zavarovanje:

Na poti morate biti obvezno zdravstveno zavarovani, sicer boste ob morebitnem obisku zdravnika ali celo bolnišnice sami nosili izredno visoke stroške. Priporočamo najvišje zavarovalne premije, ki jih lahko sklenete tudi pri nas.

Preventivno zdravljenje ni potrebno, vseeno prosim kontaktirajte zavod za varovanje zdravja.

Voda v Južni Afriki je načeloma dobra in pitna.

 

Varnost:

Južna Afrika nima ravno slovesa najbolj varne države. Vendar pa se lahko z običajnimi potovalnimi ukrepi dobro zavarujete. Izogibajte se samotnih predelov predvsem v Johannesburgu in Cape Townu tako podnevi, kot ponoči. S seboj ne nosite vrednih stvari in denar razporedite na več koncev.

Bankomate uporabljajte le pri bankah ali v obljudenih trogovskih središčih.