Japonska - pred potjo, koristne informacije

POŠLJI POVPRAŠEVANJE

Vizum: ni potreben

Adapter za elektriko: potreben

Valuta: jen

Najboljši čas za obisk: marec-maj in oktober-november

Zdravstvena tveganja: načeloma tveganj ni, pred potjo se posvetujte z Zavodom za varovanje zdravja

Potrebni dokumenti: ESTA, veljavni potni list, pred načrtovanjem potovanja obiščite spletno stran MZZ

 

Vstop na Japonsko:

Slovenski državljani za vstop na Japonsko vizuma ne potrebujejo.
Japonska od novembra 2007 dalje za vse tujce uveljavlja biometrični pregled ob vstopu v državo. V skladu s proceduro tujci ob prehodu posredujejo svoje biometrične podatke (prstne odtise in fotografijo obraza). Postopek se izvaja v okviru mejne kontrole.


Denar:

Uradna valuta je Yen.
 
Z Maestro kartico na Japonskem največkrat ne boste mogli dvigniti denarja na bankomatih. Veliko bankomatov sprejema le kartice, izdane na Japonskem. 
S kreditnimi karticami boste lahko dvignili denar na bančnih avtomatih pošte (v delovnem času). Najbolje je, da se na svoji banki, pri kateri imate izdane kreditne kartice pozanimate, katere sprejemajo na Japonskem.
Priporočamo, da imate vedno pri sebi drobiž, saj si boste lahko pijačo, prigrizke... kupili v avtomatih. 
Uporaba Mastercarda in Vise ni vedno možna!
Priporočamo, da imate s seboj dovolj gotovine.

Pameten je tudi nakup IC kartice, ki se uporablja za plačevanje javnega prevoza, pa tudi v nekaterih trgovinah in avtomatih. Vsako mesto ima svojo kartico. Kupite jo na železniški ali metro postaji. Nanjo naložite poljubni znesek. Ko jo vrnete, dobite nazaj kavcijo in nekoriščen denar.
 
Japonska je draga dežela, vendar pa se z iznajdljivostjo lahko veliko prihrani. Vstopnine niso pretirano drage. Z raznimi passi se lahko na javnih prevozih veliko prihrani. Tudi v dragih restavracijah imajo vsaj nekaj poceni jedi, ponavadi ramen in ikazyia.
 
 

Zdravje, varnost in preventiva:

Za obisk Japonske ni potrebno nobeno preventivno zdravljenje. Kljub temu priporočamo, da pri nas podpišete polico za CORIS zdravstveno zavarovanje v tujini z asistenco.

Katera zdravila vzeti s seboj: aspirin, sredstva proti srbenju zaradi pikov, antibiotike, sredstva za prebavne motnje, antiseptik in obliže, multivitamine, tablete za grlo in prehlad.

Prvo pravilo je: NE PIJTE VODE IZ PIPE, kupujte ustekleničeno vodo. Pazite tudi pri naravnih sokovih, sladoledu (ne kupujte ga pri pouličnih prodajalcih) in ledu. Solato in sadje umijte z ustekleničeno vodo. Jejte pečeno in prekuhano hrano, ne prekajene. Jejte v čistih in polnih restavracijah.

Zdravstvena oskrba je na splošno kar dobra, predvsem v privatnih klinikah.
 

Bodite pozorni, da so vaši kovčki/torbe zaklenjeni, tako boste lahko preprečiči tatvino. V večini hotelov vam je na voljo sef. Priporočamo, da si naredite kopijo potnega lista in ostalih potovalnih dokumentov (letalske vozovnice, voucherji) in jih hranite ločeno od originalov. Je pa Japonska izredno varna dežela. Načeloma lahko na mizi pustite računalnik in greste na WC. Japonci namreč verjamejo, da lastnina nosi v sebi del lastnika, zato nimajo veliko interesa po kraji. Dogaja se ravno obratno, Japonci gledajo na tujce včasih kot na tatove.

 

Elektrika:

110 V / 60 Hz na zahodu (Osaka) in 110 V / 50 Hz na vzhodu (Tokyo).Priporočamo, da s seboj vzamete ploski adapter.

 

Jezik:

Uradni jenzik je japonščina. Angleško uporabljajo v poslovnem prostotu in kot tuji jezik. Priporočam, da s seboj vzamete žepni slovarček.
Kljub vsemu Japonci načeloma dobro govorijo angleško. Vsaj razumejo večino tistega, kar boste povedali, velikokrat pa jih je sram odgovoriti, ker se bojijo, da ne znajo dovolj dobro angleško. Več možnosti za odgovor prinese nasmeh, počasno govorjenje in prijaznost.

 

Zanimivo:

Javni prevoz odlično organiziran. Priporočamo prevoze z nadzemnimi in podzemnimi vlaki.
Ljudje na cestah pogosto nosijo maske, ponavadi se ščitijo proti alergijam.
Srečali boste veliko priročnih trgovin, kjer si lahko privoščite tudi cenovno sprejemljivo malico.
Kajenje na cesti je prepovedano. Označeni so posebni prostori, kjer je dovoljeno, kajenje izven teh prostorov je žaljivo.
Japonska je izredno čista, zato nikakor ne smetite po tleh.
Tatuji so še vedno (se spreminja) povezani z jakuzo, zato lahko potetovirane tujce gledajo postrani. Zna se zgoditi, da s tatujem ne boste mogli v bazen ali sauno. 

Japonci so izredno vljudni ljudje. Pogosto se priklanjajo, vendar imajo prikloni glede na naklon in hitrost gibanja različne pomene... ne skrbite, do tujcev so tolerantni.
Javna stranišča so posebna izkušnja. So izredno čista in tehnološko dovršena. Pogosto boste dobili daljinec, kjer lahko uravnate gretje sedišča na školjki ali si predvajate glasbo.


Hrana:

Kulinarika je gotovo eden izmed viškov in izzivov potovanja na Japonsko. Kaj morate poskusiti: goyzas, japonski curry, okonomiyaki (palačinka z različnimi nadevi), ramen, soba, sushi, takoyaki, tempura, tonkatsu, udon. Najbolj priljubljeni obrok je verjetno ramen, nudeljci s prilogami in juho.

 

Napitnine:

Nikakor je ne dajte! Napitnina je na Japonskem žaljiva. Če želite plačati, prekrižajte kazalca in pokažite natakarju.

 

Kdaj na pot:

Japonsko lahko obiščete kadarkoli v letu, najboljši čas pa je od marca do maja in od oktobra do novembra. Klima se sicer spreminja z geografsko širino. Parki so aprila, tekom cvetenja češenj (Hanami), izredno obljudeni. Poletje je vroče in vlažno, spremlja ga tajfunski dež. Je pa poletje dober čas za obisk gore Fuji. Oktobra in novembra narava spet zažari v divjih jesenskih barvah. Od decembra do februarja pa je mraz.

 

Osnovna etiketa:

Vljudnost in disciplina sta na Japonskem izrednega pomena. Kar je najbolj pomembno od prepovedanega:

- ne jejte na ulici
- ne kadite na neoznačenih krajih
- pazite kdaj in koga fotografirate, ne brez vprašanja
- ne kažite s prstom ne na ljudi, ne na stvari
- ne govorite glasno
- ko pridete v hišo, se obvezno sezujte