Velika tura po Šri Lanki
od €1.150 + letalo na osebo - 8 dni

POŠLJI POVPRAŠEVANJE

Na kratko: 4*

Odhodi: vsak dan iz Ljubljane in bližnjih letališč

Število nočitev: 7

Najboljši čas: najboljši čas za obisk Šri Lanke je od oktobra do maja

Kategorija hotelov: 4* za navedeno ceno, ob spremembi cene lahko vključimo hotele višjih ali nižjih kategorij

Priporočamo za: pare, družine, popotnike

 

Paket od €1.150 na osebo (plus letalo)
Cena je informativna, odvisna od zasedenosti kapacitet in termina potovanja

Cena vključuje:

  • 7 nočitev v hotelih 4* v dvoposteljni sobi z zajtrkom,
  • obroke po programu
  • cel čas potovanja spremstvo angleško govorečega lokalnega vodiča
  • vse prevoze, vstopnine in oglede po programu
  • stalno pomoč agentov v Sloveniji pred in med potovanjem.

Cena ne vključuje:

  • vstopnin in obrokov ki niso navedeni v programu
  • letalskega prevoza.


Program potovanja:
 

Dan 1: Prihod v Colombo

Po pristanku v Colombu vas bo na letališču pričakal angleško govoreči vodič in vas odpeljal v hotel v Kulturnem trikotniku v predelu Sigiriya / Dambulla / Habarana. Colombo si lahko ogledate ob koncu potovanja po Šri Lanki, danes pa počitek in nočitev.
 
Preostanek dneva je prost.
 
Obroki: večerja

Hotel: 4*, 3 nočitve


Dan 2: Anuradhapura
Zjutraj vas bo vodič odpeljal v Anduradhapuro, starodavno prestolnico, katere razvaline so na severnem delu otoka. Že leta 380 pr.n.št. je Anuradhapura postala glavno mesto Šri Lanke in sinhalezijski kralji so preko 1000 let vladali iz tega čudovitega mesta. Njegove impresivne ostanke so odkrili v zgodnjem 19. stoletju in jih od takrat prenavljajo.

Sveto drevo Bo je najsvetejši kraj starega mesta in z več kot 2000 leti hkrati najstarejše drevo na Zemlji. Zraslo je iz drevesa, pod katerim je Buda dosegel razsvetljenje.
 
Najstarejši izmed mnogih templjev v Anuradhapuri je Thuparama Dagoba, ki naj bi hranil pravo Budino kost.
 
Tempelj Jetavanarama Dagoba je bil včasih visok preko 100 metrov, v njem je prebivalo 3000 spoštovanih menihov.
Tu so še muzeji, čudovito obnovljen dvojni ribnik, ki so ga včasih menihi uporabljali za ritualna kopanja in ogromni rezervoarji za vodo, s katerimi so namakali riževa polja.
 
Prevoz do osamelca Mihintale, ki ima velik verski pomen in povratek v hotel v Sigiriyi.
 
Obroki: zajtrk, večerja

 

Dan 3: Anuradhapura - Polonnaruwa
Zjutraj vas čaka spektakularna skalna trdnjava Sigirya ali Levja skala, ena največjih atrakcij Šri Lanke. Nekoč je bila mogočna utrdba, pozneje pa zatočišče duhovnikov. Na vrhu 200 metrov visoke izrezljane skale so postavili še palačo, ki je bila na svojem višku pravi arhitekturni dragulj. Skala se skrivnostno dviga iz džungle, do nje vodi pot mimo čudovitih kraljevih vrtov z jezerci in otočki. Vhod v trdnjavo predstavljata dve ogromni levji šapi, od koder izhaja tudi ime skale.

 
Sledi zanimiva starodavna Polonaruwa. Po zatonu Anuradhapure je pred 1000 leti vzcvetela nova prestolnica Šri Lanke, Pollonaruwa. Bila je polna čudovito okrašenih zgradb, templjev in parkov. Ohranjena je kraljeva palača, jezerca s krokodili in številne druge impresivne zgradbe.
 
Povratek v hotel.
 
Obroki: zajtrk, večerja
 

Dan 4: Polonnaruwa - Kandy
Zjutraj obisk jamskega templja Dambulla. Ko so kralja Valagam Bahuja uničili in pregnali iz Anuradhapure, se je zatekel v to kraško jamo. Potem, ko je ponovno dobil oblast, je v jami postavil čudovit skalni tempelj. V petih dvoranah so shranjene Budine podobe, na stenah pa je upodobljeno Budino življenje.

Na poti proti mestecu Kandy se boste ustavili na zanimivi plantaži začimb in v tovarni batika.
 
Kandy je najpomembnejše mesto hribovite notranjosti, zrasel pa je ob umirjenem jezeru v slikoviti dolini, ki jo obkrožajo hribi. Zaradi svoje lege v notranjosti otoka in kar 500 metrov nad morjem je tu popolnoma drug svet. Zahvaljajoč blago nagnjenim opečnatim streham in mestnemu jedru z zabavno mešanico starih trgovin, trgov in hotelov, je mesto dobilo značilen arhitekturni značaj.
 
Pozno zvečer boste spremljali zanimivo predstavo tradicionalnega plesa Kandy, ki ga drugače lahko vidite samo enkrat letno na festivalu v Kandyju. Posebej zanimiva bo hoja po žerjavici, ki jo plesalci izvajajo v transu.
 
Obroki: zajtrk, večerja
Hotel: 4*,2 nočitvi
 
 

Dan 5: Kandy
Dopoldne vas čaka še ena največjih atrakcij Šri Lanke, slonja sirotišnica Pinnewala. Država v tem parku skrbi za preko 50 osirotelih ali zapuščenih, sicer divjih. Park je odlična atrakcija, saj nikjer drugje ne boste videli toliko divjih slonov na kupu. Vsak slon ima svojega varuha, ki skrbi za pravlino prehrano, drugače pa se prosto sprehajajo po rezervatu. Opazujete jih lahko tudi pri kopanju in hranjenju. Na Šri Lanki sicer živi še nekaj tisoč divjih slonov, ki so zaščiteni.

Popoldan si boste ogledali mesto Kandy. Izredna atrakcija je osmerokoten zobni tempelj Dalada Maligawa, tempelj, v katerem je najpomembnejša verska relikvija Šri Lanke - sveti zob Bude. Tu so vsakodnevne ceremonije v spoštovanje ostanka Zoba in vsaka privlači v belo oblečene romarje, ki nosijo lotusove cvetove.
 
Zapeljali se boste ob slikovitem umetnem jezeru, kupovali na pisani tržnici, obiskali pa boste tudi Muzej draguljev. Šri Lanka je prava zakladnica dragih kamnov, predvsem rubinov, ki pa niso samo rdeči, temveč prihajajo tudi v drugih nenavadnih odtenkih. Dragocene kamne in nakit je možno tudi kupiti po zelo ugodnih cenah.
 
V okolici Kandyja je veliko delavnic, kjer izdelujejo umetniške in uporabne izdelke iz lesa. Obiščete tudi botanične vrtove Peradeniya, ki so samo 6 kilometrov iz Kandyja. Pred prihodom Evropejcev so vrtovi pripadali kraljem. Danes so s 60 hektari največji botanični vrt na Šri Lanki. Videli boste drevored kraljevih palm, orhideje, nenavadna pa je velikanska figa, ki ima korenine prepredene na 1600 kvadratnih metrih.
 
Obroki: zajtrk, večerja
 

Dan 6: Kandy - Nuwara Eliya
Zjutraj se boste odpeljali proti železniški postaji in se vkrcali na vlak.

Na poti proti Nuwari Eliyi se boste ustavili na plantaži čaja, ki je eden najpomembnejših pridelkov dežele. Nuwara Eliya ali Mesto svetlobe je bilo britansko gorsko mestece s podobo prave angleške vasice. Imelo je vse: podeželski klub, hiše z velikimi vrtovi in lovskimi trofejami, parke in veliko golf igrišče. Nuwara Elya je zrasla preko 1800 metrov visoko, obdajajo jo plantaže čaja.
Čaj Šri Lanke je gotovo najboljši na svetu, vendar ga uporabljajo samo za izboljšavo ostalih pravih čajev. Boljšega čaja ne morete kupiti nikjer na svetu. Kupite lahko zeleni ali črni čaj.
 
Nočitev v prijetnem gorskem mestecu.
 
Obroki: zajtrk, večerja
Hotel: 4*,1 nočitev
 

Dan 7: Nuwara Eliya - Yala, safari
Danes vas čaka dan v znamenju čudovite tropske narave. Obiskali boste namreč narodni park Yala, na poti proti parku pa se boste ustavili na slapovih Ella.

Šri Lanki ne manjka čudovitih razgledov, pogled s 1100 metrov visoke vasice Ella na daleč spodaj ležečo plažo pa je nekaj posebnega.
 
Najbolj obiskan park dežele varuje kar 996 kvadratnih kilometrov morja, obale in zaledja. Pokrajina je mešanica grmovja, planjav, lagun in skalnatih izrastkov. Še posebej je znana po divjih slonih, ki jih boste najbolje videli od oktobra do decembra. Tu živijo še leopardi, medvedi lenivci, srne, krokodili, divji prašiči, opice, bizoni in neštete ptice. Popoldan vas čaka razburljiv safari po narodnem parku.
 
- zajtrk, večerja
 
OPOZORILO: septembra in oktobra je Yala park zaprt in ga bomo nadomestili z obiskom parka Udawalawe.
 
Obroki: zajtrk, večerja
Hotel: 4*,1 nočitev
 

Dan 8: Šri Lanka, odhod
Po zajtrku obisk vasice Galle, med potjo boste v vasici Weligama videli ribiče, kako se preživljajo na starodaven način. Sledi, obisk mestne trdnjave. Prevoz na letališče v Colombu za polet proti Evropi ali Maldivom/Dubaju, po želji pa lahko obisk Šri Lanke podaljšate s počitnicami na plaži.