Klasika Južne Afrike
od €1.650 + letalo na osebo - 14 dni

POŠLJI POVPRAŠEVANJE

Na kratko: 3*-4*

Odhodi: vsak dan iz Ljubljane in bližnjih letališč

Število nočitev: 13

Najboljši čas: preko celega leta - poletje traja od nov do feb, od jul do nov lahko vidite kite, najboljši safari je od maj-sep

Kategorija hotelov: 3-4* za navedeno ceno, ob spremembi cene lahko vključimo hotele višjih ali nižjih kategorij

Priporočamo za: pare, družine, popotnike

 

Paket od €1.650 na osebo (plus letalo)
Cena je informativna, odvisna od zasedenosti kapacitet in termina potovanja

Cena vključuje:

  • 13 nočitev v hotelih 3 in 4* v dvoposteljni sobi z zajtrkom,
  • najem avtomobila po programu (zavarovanja, neomejeni km)
  • stalno pomoč agentov v Sloveniji pred in med potovanjem.

Cena ne vključuje:

  • vstopnin in obrokov, ki niso navedeni v programu
  • letalskega prevoza.


Program potovanja:
 

Dan 1: Prihod v Johannesburg
Johannesburg, Jo’burg, Egoli, Mesto zlata ali Jozi – ogromno imen za ogromno mesto, ki je srce Južne Afrike. Sicer ima mesto dokaj neupravičen sloves grde in nevarne metropole, kljub temu pa so tu predeli in znamenitosti, ki so več kot vredni ogleda. Presenetljivo je Jozi zelo zelen, ima tudi največji urbani nasajeni gozd na svetu, statistično pa je bolj varen kot Cape Town.


 

Kot pri vseh velemestih, pa se tudi tu velja izogniti določenim predelom. Še posebej vreden ogleda je Muzej Apartheida in Constitution Hill, pa tudi bližnji Soweto. Jozi je živahen, še posebej lep je oktobra in novembra, ko zacvetijo jacarande. Ima prijetno klimo in bogato zgodovino. Gotovo pa je najbolj kozmopolitanski kotiček Afrike.

 

Korenine mesta so povezane z odkritjem zlata. Pred dobrimi 100 leti so tu odkrili zlato, ki je bilo osnova za razvoj mesta, ki danes šteje med 8 in 10 milijoni ljudi.

Po pristanku boste na letališču prevzeli avtomobil in se odpeljali do hotela. Preostanek dneva je prost, če ne boste preveč utrujenI, si center lahko ogledate.

 

Hotel 4*, 1 nočitev

Pot: cca 30 km 

 


Dan 2: Johannesburg - Hazyview
Danes greste na pot proti zahodu, proti Mpumalangi. Vaš cilj je prijetno mestece White River.

Mpumalanga je izredno slikovita južnoafriška provinca, ime pa v prevodu pomeni kraj, kjer vzhaja sonce. Narava je tu izredna, gorska pokrajina je polna slapov, gorskih prelazov in bistrih potokov. Tu je tudi panoramska cesta, ki velja za eno najbolj slikovitih v Afriki in na svetu.

 

Pot: 420 km

Hotel: 3*, 3 nočitve

Obroki: zajtrk

 


Dan 3: Panoramska cesta
Cel dan bo namenjen odkrivanju Mpumalange in njene Panoramske ceste. Cesta vas pelje na prelaz Long Tom, v rudarsko vasico Pilgrim’s Rest.  Ustavite se v kanjonu Blyde River, ki je drugi največji v Južni Afriki. Najlepši razgled na kanjon je z God’s Window. Iz kanjona se dvigajo tri ogromne pečine, ki imajo obliko strehe tradicionalne afriške hiše, od tu izhaja tudi ime, Tri Rondavele.

Ne izpustite Bourke’s Luck Potholes ob vstopu v kanjon.

Pot: 100 km

Obroki: zajtrk

 


Dan 4: Krugerjev narodni park
Svetovno znani Krugerjev narodni park obsega kar dva milijona hektarjev in ponuja edinstveno izkušnjo. Ustanovili so ga leta 1898 da bi zavarovali divjino afriškega Lowvelda. Zaobjema izredno raznoliko pokrajino in je zvezda afriških narodnih parkov. Tu najdete kar 336 vrst dreves, 49 vrst rib, 114 vrst plazilcev, 507 vrst ptic in 147 vrst sesalcev. Tu prebiva kar 1800 levov in slonov ter skoraj 8000 nosorogov. Bogata je tudi dediščina ljudi, ki se je ustvarjala skozi stoletja – od skalnih poslikav do bogatih arheoloških najdišč.

Priporočamo vodeni ogled:

 

Safari po Krugerjevem narodnem parku

Na safari greste z odprtim džipom. Možen je jutranji (5:30) ali popoldanski (15:00) safari. Vstopnina (cca 248 zar na osebo) ni vključena. Safari traja 4,5 ure.

 

Sloni

Sloni so nežni velikani in na tem ogledu jih boste bolje spoznali. Slona se lahko tudi dotaknete, ga hranite in zajahate (doplačilo). Izlet je voden v angleščini, prične se v vašem hotelu ob 14.00 in traja 3,5 ure.

Obroki: zajtrk

 


Dan 5: Hazyview - Eswatini (Swaziland)
Swaziland je majhna monarhija v južni Afriki, znana po naravnih rezervatih in izredno zanimivi Swazi kulturi. Meri 200 x 130 kiometrov in je ena najmanjših držav Afrike. Kljub majhnosti je zelo raznolika. Swaziji so svoje kraljestvo ustanovili v sredini 18. stoletja.

Priporočamo, da si ogledate lokalno tržnico.

 

Pot: 280 km

Hotel: 3*+, 1 nočitev
Obroki: zajtrk

 Dan 6: Narodni park Hulhuwe
Vožnja nazaj v Južno Afriko. Vaš cilj je Hluhluwe, vstopna točka v Narodni park Hluhluwe. Popoldne si lahko že privoščite safari.

Hluhluwe je najstarejši naravni rezervat v Afriki. Tudi tukaj živi velikih pet. Veliki napori okoljevarstvenikov so se obrestovali in danes je Hluhluwe dom največje črede belih nosorogov na svetu.

Park lahko obiščete sami – peš, z avtom, ali pa organizirano.

 

Pot: 280 km

Hotel: 3*, 1 nočitev
Obroki: zajtrk

 Dan 7: Hulhuwe - Durban
Predno se odpravite proti Durbanu, priporočam zgodnji jutranji safari. Vaš današnji cilj je Umhlanga Rocks, letoviško obmorsko mesto severno od Durbana. Peščene plaže obliva toplo morje Indijskega oceana.

 

 

Pot: 250 km

Hotel: 3*, 1 nočitev
Obroki: zajtrk

 Dan 8: Durban - Port Elizabeth - St. Francis Bay
Dopoldne se odpeljete na letališče, oddate avto in poletite v Port Elizabeth. Po pristanku na letališču prevzamete avto.

Vožnja v St Francis Bay, počitek in prosto.

Za St Francis Bay so značilne bele hiške, ki se tiščijo ob umetno skopanih morskih kanalih. Nedaleč stran je ribiška vasica Cape St Francis s čudovito plažo in zgodovinskim svetilnikom Seal Point.

 

Pot: 100 km
Hotel: 3*, 1 nočitev

Obroki: zajtrk

 

 

Dan 9: St. Francis Bay - Knysna
Začenja se vaše potovanje po Garden Route. Vije se po jugovzhodni obali Južne Afrike od zaliva Mossel Bay na zahodu do Storms River. Že samo ime priča o slikovitosti tega potovanja.

Danes se peljete skozi Narodni park Tsitsikamma. Znan je po svojih gozdovih gigantskega drevesa Outeniqua. Enormna drevesa nespremenjena uspevajo že milijone let. Tsitsikamma zaobjema tudi največji in najstarejši morski rezervat. Obala je pravi raj za fotografe.

 

Pot: 200 km

Hotel: 3*, 2 nočitvi
Obroki: zajtrk

 

 

Dan 10: Knysna
Cel dan imate na voljo za raziskovanje okolice.

Knysna je najbolj poznana po dveh slikovitih morskih klifih, ki varujeta vhod v laguno, kamor se izliva tudi istoimenska reka. Danes je Knysna, stisnjena med čudovite plaže in slikovite gozdove, priljubljen počitniški cilj.

V laguni gojijo ostrige, za katere pravijo, da so med najbolj okusnimi na svetu. Tukaj je tudi muzej Milwood, ki prikazuje zgodovino tega območja in pa zlati rudniki Milwood. Še najboljčarobni pa so verjetno eksotični gozdovi.

Obroki: zajtrk

 

 

Dan 11: Knysna - Oudtshoorn - Capetown
Klein Karoo je področje kontrastne pokrajine in žarečih sončnih zahodov. Oudtshoorn je največje mesto in center reje nojev. Leži ob vznožju gorske verige Swartberg, tu je kar preko 400 farm nojev, tri od the pa prirejajo tudi predstave.

Vozili se boste mimo sadovnjakov, vinogradov, nojevih farm in zgodovinskih mestec.

Proti večeru prispete v Cape Town. Okolica mesta velja za eno najlepših pokrajin Afrike. Mesto je prava mineštra različnih kultur - indonezijske, francoske, nizozemske, nemške in angleške, ter lokalnih in priseljenih plemen. Mestu na slikovitem polotoku kraljuje dominantna gora Table Mountain, greje ga žareče afriško sonce, objemata pa ga dva oceana: Indijski in Atlantski.

V mestu se srečujejo staro in novo, vzhod in zahod, sever in jug. Nepopisna naravna lepota in številne kulturne zanimivosti bodo zadovoljile vsakega radovednega popotnika.

 

Pot: 540 km

Hotel: 3*+, 3 nočitve
Obroki: zajtrk

 

 

Dan 12 in 13: Capetown
Prosta dneva za samostojne ali vodene oglede mesta.

Vzhodno od Cape Towna se nahaja Rt Dobrega upanja in Cape Point – celotni predel je zavarovan z narodnim parkom Peninsula, ki se vleče vse do Table Mountain. Oglejte si pingvine na plaži Boulders Beach, ribiške vasice in se zapeljite po slioviti obalni cesti Chapmans Peak Drive. V predelu Overberg, 100 km iz Cape Towna od junija do novembra lahko opazujete kite, ki se zelo približajo obali.

Zahodno od Cape Towna se vlečejo divje peščene plaže, ki so pravi raj za vodne športe.

Vendar to še ni vse. Čaka vas še vinorodna okolica Stellenboscha, Franschhoeka in Paarla – vinski in kulinarični raj! Tu so restavracije, ki sodijo med najboljše na svetu. Večina vinskih kleti dovoli vstop in pokušino, številne imajo tudi svoje restavracije.

V Cape Townu in okolici so možni naslednji vodeni izleti:

 

Cape Town, ogled mesta

Obiskali boste Table Mountain (vožnja z gondolo doplačilo – glede na vreme), četrt Bo-Kaap, Company’s Gardens, Grad dobrega upanja in Diamond Works.
Ogled v angleščini traja 4 ure

 

Franschhoek Wine Tram

Odkrijte vinorodno dolino Franschhoek z vlakom, ki se ustavi na šestih postajah. Na vsaki imate dovolj časa za pokušino vina in sprehod po okolici.

 

Hop on – Hop off

Vstopnica za turistični avtobus, na katerem poteka razlaga, velja dan ali dva. Vstopite in izstopite lahko kadarkoli, postaje so ob vseh glavnih atrakcijah mesta.

 

Vinorodna okolica Cape Towna
Vodeni ogled vinorodne okolice krajev Stellenbosch (tudi ogled mesta).  Izlet je voden v angleščini, začne se ob 9:00, traja 8 ur.

 

Polotok Cape Peninsula
Obisk Botaničnih vrtov Kirstenbosch, Chapman Peak, Cape Point Nature Reserve. Izlet se začne ob 9:00, traja 8 ur.

 

Kulinarični Bo-Kaap Safari
Bo-Kaap je slikovita malezijska četrt, kjer sta tudi muzej in najstarejša mošeja na južni polobli. Odkrili boste edinstveno kulturo in način življenja muslimanske etnične skupine in njihov prispevek k današnji svobodi.
Vendar to ni vse. Obiskali boste družino in se poučili o skrivnostih lokalne kuhinje. Pripravili vam bodo tradicionalne jedi. Za izlet je potrebno biti primerno oblečen (dolge hlače in dolgi rokavi, šal za gospe). Trajanje 4 ure.

 

Township Tour - Cape Care
Vkrcali se boste na vlak Apartheida in dobili vpogled v Območje šest. Po aktu o etničnih območjih so 60.000 družin na silo preselili iz tega, nekoč živahnega predela med leti 1966 in 1982. Videli boste zapuščena domovanja, Zonnebloem in zanimiv muzej, ki poskuša območje predstaviti v vseh lučeh.
Obiskali boste tudi bolnišnico Groote Schuur, najstarejšo četrt Cape Towna – Lango, pa tudi Nyango, Gugulethu in Khayelitsho. Izlet traja pet ur.

 

Robben Island
Izlet poteka 3x dnevno in traja 3,5 ure.

 

Obroki: zajtrk


 

Dan 14: Capetown, odhod
Prevoz na letališče, oddaja avtomobila in polet proti Evropi.